Μειωμένος ΦΠΑ: Διατηρείται και το 2020 στα ελληνικά νησιά

Μηταράκης: Σήκωσαν μεγάλο βάρος με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές

Ταβέρνα σε νησί

Και το 2020 θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Ο κ. Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε με μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Χίου, διαβεβαίωσε ότι «θα διατηρήσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ το 2020».

Τα πέντε αυτά νησιά είναι η Λέρος, η Λέσβος, η Κως, η Χίος και η Σάμος.

Έτσι, ο βασικός συντελεστής του φόρου θα παραμείνει στο 17%, αντί να αυξηθεί στο 24%, ο μειωμένος στο 9%, αντί για 13%, και ο υπερμειωμένος στο 5%, αντί 6%, που ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ποια προϊόντα αφορούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

ΦΠΑ 5%

Ισχύει για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

ΦΠΑ 9%

Ισχύει για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

ΦΠΑ 17%

Ισχύει για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top