ΑΑΔΕ: Ξεκινά διασταυρώσεις… «μαμούθ» από το 2014 και μετά

Εντυπωσιακά τα πρώτα ευρήματα

ΑΑΔΕ

Μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών προμηθευτών με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα ευρήματα για το 2014 είναι εντυπωσιακά. 

Στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μπαίνουν όλα τα σχετικά στοιχεία από το 2014 έως σήμερα και τα ευρήματα αναρτώνται στη συνέχεια στο πληροφοριακό σύστημα Elenxis αφού κατηγοριοποιηθούν ως προς το βαθμό ενδιαφέροντος αναφορικά με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής. Η νέα δεξαμενή στοιχείων τροφοδοτεί με τη σειρά της τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ με τους νέους «στόχους» ελέγχων για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Πηγές της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι για πρώτη φορά αξιοποιούνται συνδυαστικά στοιχεία και δεδομένα καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών, σε σχέση με αντίστοιχα των δηλώσεων Εισοδήματος και ΦΠΑ από το 2014 και μετά, μέσω ευρείας διασταύρωσης και συσχέτισης δεδομένων που διαθέτει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του έτους 2014, διαβιβάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες, συνοδευόμενα με τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες, εμπλουτίζοντας τη δεξαμενή στόχευσης υποθέσεων, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων των επόμενων ετών». 

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ αναπτύσσει διαρκώς βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαθέτει (Big Data), αφομοιώνοντας ταυτόχρονα την ανατροφοδότηση πληροφοριών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top