«Κομμένα» δώρα στο Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά

Τι αναφέρει σε γνωμοδότησή της η ΑΔΕΔΥ

Κουτί με χρήματα

«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση αναδρομικών για τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο «βλέπει» η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Κατά την ερμηνεία της Ένωσης, αυτό αφορά όσους δεν καλύπτονται από την μονιμότητα καθώς δεν έχουν οργανική θέση στο Δημόσιο, αλλά εργάζονται στο στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά τον Σεπτέμβριο, αυξήσεις τον Οκτώβριο

«Σε τουλάχιστον 60 Δήμους σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στα ειρηνοδικεία και οι Δήμοι δεν άσκησαν έφεση, οπότε η απόφαση μοιρία τελεσιδίκησε. Αυτές οι αποφάσεις δεν ανατρέπονται εφόσον οι Δήμοι δεν άσκησαν τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, συνεπώς δεν θίγονται τα εν λόγω δικαιώματα των εργαζομένων είτε έχουν λάβει αναδρομικές αποδοχές είτε λαμβάνουν σε τακτική βάση δώρα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαββόπουλος στο Έθνος.

«Κλείδωσαν» αναδρομικά δέκα μηνών - Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά είναι τουλάχιστον 25.000 και εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έβαλαν επί της ουσίας «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις τουλάχιστον των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, «δε δεσμεύουν τα πολιτικά δικαστήρια, στα οποία εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top