Oικοδομή: Η ατμομηχανή της οικονομίας παίρνει ξανά μπροστά

Με ποια μέτρα θα «ξεπαγώσει»​​​​​​​

Την «ατμομηχανή» της οικονομίας, την οικοδομή, φιλοδοξεί να βάλει μπροστά η κυβέρνηση με φορολογικές ελαφρύνσεις. Κατασκευαστές, εργολάβοι, αλλά και οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Το μυστρί, το πηλοφόρι, αναμένεται να πάρουν φωτιά και πάλι μέσα στην επόμενη διετία, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, «οι οικοδομικές εργασίες σήμερα είναι ελάχιστες. Κυρίως για ιδιοκατοίκηση και ανακαινίσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ελπίζουμε ότι με τα νέα μέτρα αυτό θα επεκταθεί, κυρίως μέσω της αναβάθμισης των υπαρχουσών οικοδομών».

Με ποια μέτρα θα ξεπαγώσει η οικοδομή;

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% την επόμενη διετία.
  • Τριετής αναστολή του ΦΠΑ.
  • Εκπτωση φόρου έως και 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων και
  • Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων, Δημήτρης Καψιμάλης, «θα μειωθεί η ανεργία, θα κινηθεί το χρήμα, θα πουλήσουμε ακίνητα με εξωστρέφεια στους ξένους που θέλουν να αγοράσουν νεόδμητο σπίτι στην Ελλάδα»

Με μερεμέτια οι οικοδόμοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα

Η ανεργία στον οικοδομικό κλάδο, έσπασε κάθε ρεκόρ. Το 2018 ξεπέρασε το 70%. 

Το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας έχει πλήξει 400 χιλιάδες οικοδόμους, κι άλλες 500 χιλιάδες που απασχολούνται σε ομοειδή επαγγέλματα.

Πολλοί εργάτες, υποαπασχολούνται, όλα αυτά τα χρόνια με ό,τι βρουν, για να τα βγάλουν πέρα. Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν άμεσα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top