Δείτε τις «γενναίες» μειώσεις του ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τι αλλάζει με τις 120 δόσεις

Όφελος απο 35 εως και 311 ευρώ τον χρόνο για το 98% των ιδιοκτήτων ακίνητων φέρνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Μείωση 20% έως και 30% για τους πολύ μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων θα δείχνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται σε 99-239 ευρώ για περιουσίες ύψους έως και 300.000 ευρώ.

Ωφελημένοι οι μικροιδιοκτήτες

Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Αλλά και οι μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%, με αξία περιουσίας ως 400.000 ευρώ, που καλύπτουν σχεδόν το 98% του συνόλου των ιδιοκτητών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το όφελος μπορεί να φτάνει έως και τα 311 ευρώ. Ελάχιστοι μόνον ιδιοκτήτες (περίπου 15.000) που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά μόλις 10% εφέτος. 

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται. Είναι μία πολιτική με ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα επακολουθήσουν το 2020. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν.

Επιπλέον εκτιμάται πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που συχνά ασκείται, πως ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Όπως εξηγούν, η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά, όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. 

Βρούτσης για 120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία -Δε θα υπάρξει άλλη ρύθμιση

Τι ισχύει με τις 120 δόσεις

Ριζικές αλλαγές έρχονται και στις 120 δόσεις. Η κυβέρνηση βελτιώνει το πλαίσιο για να ανακουφίσει τους οφειλέτες, όμως ταυτόχρονα προειδοποιεί πως αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο. 

Με τη μείωση της μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ, δίνουν μικρότερο ποσό για περισσότερους μήνες. Σήμερα, όποιος χρωστά 1.000 ευρώ πρέπει να τα εξοφλήσει σε 33 δόσεις, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα φτάσει τις 50.

Επίσης «ψαλιδίζονται» τα επιτόκια για όλους. Για οφειλή 20.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος φτάνει στα 400 ευρώ.

Και οι επιχειρήσεις στη ρύθμιση

Οι επιχειρήσεις μπορούν να ανασάνουν, αφού για χρέη έως 1 εκ. ευρω θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των νέων 120 δόσεων; Με την καταβολή της πρώτης κιόλας δόσης θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί που πνίγουν ένα εκατομμύριο οφειλέτες.

Εκτός όποιος δεν πληρώνει

Όμως, μεγάλη προσοχή... Οποιος, από 'δω και πέρα δεν πληρώσει έστω και μία δόση ή δεν εξυπηρετεί τις τρέχουσες οφειλές, αυτόματα θα βγαίνει εκτός, ενώ ο λογαριασμός του θα «μπλοκάρεται» ξανά! Η ρύθμιση θα μείνει ανοικτή μόνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα στις 120 δόσεις για τις εφορίες έχουν ενταχθεί μόλις 190.000 πολίτες σε σύνολο 4,5 εκ. οφειλετών.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top