120 δόσεις: Μειώνεται το επιτόκιο – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις

Τι φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Αύγουστο

Στοίβα από κερματα

Σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση των 120 δόσεων, τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις, θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου στη Βουλή.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να εστιάσουν στη μείωση του επιτοκίου για φυσικά πρόσωπα και σε αλλαγές για την ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση.

120 δόσεις: Οι αλλαγές της νέας κυβέρνησης στη ρύθμιση οφειλών

Εκτός από την υλοποίηση των συγκεκριµένων δεσµεύσεων, στο νοµοσχέδιο θα υπάρχει και µια σειρά παρεµβάσεων θεσµικού χαρακτήρα, µε τις οποίες επιδιώκονται η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η άρση των γραφειοκρατικών εµποδίων, αλλά και η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής

Τι αλλάζει στις 120 δόσεις

Φυσικά πρόσωπα

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ εξετάζεται να µειωθεί το επιτόκιο από 5% που είναι σήµερα σε 3%, µε αποτέλεσµα να µειωθεί η µηνιαία δόση που σήµερα ανέρχεται στα 30 ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια που καθορίζουν τον αριθµό των δόσεων για όσους έχουν εισόδηµα άνω των 10.000 ευρώ, προκειµένου να αυξηθεί ο αριθµός των δόσεων για τους οφειλέτες αυτής της κατηγορίας. Σήµερα για εισοδήµατα άνω των 10.000 ευρώ εφαρµόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειµένου να προσδιοριστούν η δυνατότητα αποπληρωµής του κάθε οφειλέτη και ο αριθµός των δόσεων, σε συνάρτηση µε το χρέος του.

Επιχειρήσεις

Αλλαγές εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις, µε µείωση του επιτοκίου (σήµερα ανέρχεται στο 5%) και αύξηση του αριθµού των δόσεων, ώστε να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους, αφού όµως ολοκληρωθούν οι συζητήσεις µε τους δανειστές. Και αυτό διότι οι τελευταίοι εµφανίζονται αντίθετοι µε ελάφρυνση των κριτηρίων για ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθµιση. Με τα σηµερινά δεδοµένα µπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις (για έκτακτες). Ωστόσο, για πολλές επιχειρήσεις προκύπτουν 18-20 δόσεις, δηλαδή λιγότερες και από το ισχύον θεσµικό πλαίσιο.

Επιβράβευση συνεπών φορολογουµένων

Παράλληλα, θα θεσπιστεί έκπτωση για όσους φορολογούµενους εξοφλούν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η αρχή µπορεί να γίνει ακόµη και από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, ενώ η µείωση αναµένεται να είναι ανώτερη του 2% του φόρου που πρέπει να πληρώσουν.

Παραγραφή

Μειώνονται οι χρόνοι των παραγραφών φορολογικών υποθέσεων προκειµένου να µην ενθαρρύνεται η απραξία της φορολογικής διοίκησης, να απλοποιηθεί η διαδικασία και να εξασφαλίζεται η εισπραξιµότητα των προστίµων από 5 έως 10 έτη το ανώτερο. Σήµερα η παραγραφή των οφειλών ξεκινά από τα 5 έτη και φτάνει τα 20. Πιλότος για τη ρύθµιση σε αυτό το µέτωπο θα είναι πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας, µε την οποία περιορίζεται η συγκεκριµένη δυνατότητα των φορολογικών Αρχών, ενώ ορίζει ότι στις περιπτώσεις µη υποβολής αρχικής φορολογικής δήλωσης και υποβολής εκπρόθεσµης αργότερα, ο χρόνος παραγραφής δεν µπορεί να υπερβεί τη 15ετία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top