Η μείωση του ΦΠΑ φέρνει… φθηνότερες διακοπές – Τι αλλάζει στα ξενοδοχεία

Από σήμερα μειωμένες τιμές σε δεκάδες τρόφιμα και σε καταστήματα εστίασης

Φθηνότερες διακοπές για χιλιάδες Έλληνες φέρνει η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), η οποία ισχύει από σήμερα για δεκάδες τρόφιμα αλλά και για τα καταστήματα εστίασης.

Ήδη, σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία έχουν γίνει αναπροσαρμογές τιμών σε τρόφιμα, όπως χυμοί, καφές, αλεύρια, ψωμί, κλπ, ενώ επανέρχεται η εστίαση στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Σούπερ μάρκετ: Τι θα αγοράζουμε φθηνότερα από τη Δευτέρα

Το οποίο σημαίνει ότι θα μας κοστίζει φθηνότερα μία παραγγελία από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, καφετέριες (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, τα ροφήματα και τους καφέδες, που παραμένουν στο 24%).

Η μείωση του ΦΠΑ επηρεάζει και τους λογαριασμούς, καθώς από σήμερα ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μειώνονται στο 6%, από 13% που ήταν.

Τι αλλάζει στα ξενοδοχεία

Το όφελος για το πορτοφόλι των νοικοκυριών από τις καθημερινές αγορές εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 180 ευρώ, μόνο από τις αγορές των τροφίμων που έγιναν φθηνότερα.

Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να κάνουν φθηνότερες διακοπές το φετινό καλοκαίρι, καθώς η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπαρασύρει και τις τιμές σε ξενοδοχεία και καταλύματα, τα οποία συμπεριελάμβαναν στο πακέτο τους πρωινό, ημιδιατροφή ή διατροφή.

Ειδικότερα:

1. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

2. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

3. Διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

4. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τη μείωση του ΦΠΑ

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top