«Πράσινο φως» από EFSF για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνική ομόλογα

Τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος ενέκρινε το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility- EFSF).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει συνολικά 329 εκατομμύρια ευρώ:

-    Αφενός, θα επιστραφούν στη χώρα μας 103 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 και αφορούσαν την αύξηση του περιθωρίου του επιτοκίου των δανείων του οργανισμού προς τη χώρα.

-    Αφετέρου,  για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, μειώνεται στο μηδέν το περιθώριο 2%, που διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθεί για ορισμένα δάνεια του προς τη χώρα. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Επιστρέφονται 645 εκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ενεργεί ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, θα πραγματοποιήσει μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Euroworking Group στις 26 Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην χρεώνει το περιθώριο αύξησης δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και CEO του EFSF, Klaus Regling.

«Η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος ANFAs/ SMPs είναι επιχορήγηση, όχι δάνειο. Μαζί με τις μειώσεις του περιθωρίου και την τρέχουσα αποζημίωση, το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top