Ε9: Νέα προθεσμία για τροποιητικές δηλώσεις – Ποια πρόστιμα διαγράφονται

Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Σπίτι σε δάσος

Μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους θα μπορούν οι φορολογούμενοι να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9, όπως προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σήμερα ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα ημερών από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των δικαιωμάτων που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.3427/2005 (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, κ.λπ.).

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται και διαγραφή προστίμων που εκκρεμούν για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Οι νέες αλλαγές στο Ε9

- καθορίζεται νέα προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ακινήτων Ε9 στις περιπτώσεις μεταβολής της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Αντί για την προθεσμία 30 ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου, όλες οι μεταβολές θα μπορούν να δηλωθούν εμπρόθεσμα έως το τέλος Μαΐου του επόμενου έτους από αυτό της μεταβολής

- όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στη διόρθωση του Ε9 χωρίς πρόστιμα έως τη δημοσίευση της τροπολογίας στο ΦΕΚ.

- δεν επιβάλλονται πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μέχρι να αναρτηθούν κτηματολογικά στοιχεία.

- τυχόν πρόστιμα που εκκρεμούν για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 παραγράφονται. Δεν ισχύει το ίδιο για όσα έχουν ήδη βεβαιωθεί που θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top