Φρένο στην Airbnb με δικαστική απόφαση!

Το δικαστήριο απαγόρευσε βραχυχρόνια μίσθωση λόγω του κανονισμού

δικαστήριο σφυρί

Την πρώτη απόφαση που απαγορεύει τη βραχυχρόνια µίσθωση  οικήματος (βίλας στη συγκεκριμένη περίπτωση),  καθώς παραβαίνει τον κανονισµό της λειτουργίας του  συγκροτήµατος,  εξέδωσε το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το  «Έθνος».   

Συγκεκριμένα το  δικαστήριο απαγορεύει τη βραχυχρόνια µίσθωση παραθεριστικής βίλας, µέσω πλατφόρµας τύπου Airbnb, σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής και υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να σταµατήσει την επαγγελµατική χρήση της κατοικίας της,  επειδή παραβαίνει τον κανονισµό λειτουργίας του συγκροτήµατος όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Κατά τη δικαστική απόφαση οι ενοικιαστές της  βίλας ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότηµα των τεσσάρων κατοικιών.

Μάλιστα το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηµατικό ποσό 4.400 ευρώ, ως αποζηµίωση στο κοινό ταµείο του συγκροτήµατος κατοικιών.

Ο Χαράλαµπος Αποστολίδης, πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας που κέρδισε την αγωγή, σχολιάζοντας τη διαφορά µεταξύ των ιδιοκτητών που έκρινε το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο «Έθνος» : «Αυτή η απόφαση αποτελεί καταλύτη στον τρόπο εκµίσθωσης κατοικιών, που αφορά όλες τις πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης (Airbnb, Βooking, Τripadvisor κ.λπ). Αναβαθµίζει το παρεχόµενο τουριστικό προϊόν της χώρας, µια και απαιτεί οι βραχυχρόνιες µισθώσεις κατοικιών, που µεταβάλλονται σε τουριστικά καταλύµατα, να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόµου περί τουριστικών καταλυµάτων».  

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύµφωνα µε την αγωγή, η κοινόχρηστη πισίνα του συγκροτήµατος ήταν µόνιµα κατειληµµένη από τους πελάτες της εναγόµενης, αποκλείοντας τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες από τη χρήση της µεγάλο αριθµό παραθεριστών οι οποίοι εναλλάσσονταν σχεδόν ανά εβδοµάδα..

Αναφέρεται επίσης ότι «σε καθηµερινή βάση οι πελάτες οργάνωναν εκδηλώσεις, µη σεβόµενοι τις ώρες κοινής ησυχίας, υπήρχε οχλαγωγία λόγω των συναθροίσεών τους σε χώρους της αποκλειστικής της χρήσης αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, µε κατανάλωση αλκοόλ, µε φωτιές και αλόγιστη χρήση της ψησταριάς αλλά και επικίνδυνη για τον λόγο ότι το συγκρότηµα βρίσκεται πλησίον δασικής περιοχής» αλλά και ότι όταν δεν µπορούσαν να εισέλθουν από την πόρτα του συγκροτήµατος…  πηδούσαν από τα τοιχία της περίφραξης, ενώ όχι µόνο έκαναν χρήση των κοινόχρηστων χώρων,  αλλά τις περισσότερες φορές διανυκτέρευαν σ’ αυτούς! 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top