Αναδρομικά και για την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς θα διεκδικήσετε έως 8.880

Σε δόσεις η επιστροφή τους

Πορτοφόλι με χρήματα

Αναδρομικά έως και 8.880 ευρώ από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Η ΕΑΣ επιβάλλεται με ποσοστά 3% ως 14% στις κύριες, ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων, άνω των 1.400 ευρώ μικτά και κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματική με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να διακόψουν την επιβολή της εισφοράς αυτής από 10/2/2017, που δημοσιεύτηκε η απόφαση.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν έως τον Φεβρουάριο του 2019, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται.

Σε δόσεις η επιστροφή τους

Το καίριο σημείο που αφορά τα αναδρομικά αναφέρεται στη σελίδα 126 της απόφασης και λέει πως «δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους μπορεί καθεαυτή να ανατρέψει τη δημοσιονομική ισορροπία του κράτους, καθώς τα αναδρομικά από την ΕΑΣ, υπόκεινται σε διετή παραγραφή, ενώ οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνουν σε δόσεις».

Στην πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει την επιστροφή αναδρομικών σε δόσεις για να μην επιβαρυνθεί απότομα ο Προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε αλλά όσες προσφυγές εκδικάζονται για συνταξιούχους του Δημοσίου που προσέφυγαν στο Ε.Σ. είναι θετικές και δικαιώνονται με επιστροφή αναδρομικών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ορίζει διετή παραγραφή αναδρομικών από την ημερομηνία της απόφασης.

Οι αιτήσεις των συνταξιούχων είναι απαραίτητο να υποβληθούν γιατί μετά τις 10 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ακόμη και αν προσφύγουν στα δικαστήρια.

Τα αναδρομικά από 10/2/2017 ως 10/2/2019 ξεκινούν, ανάλογα με το ποσό σύνταξης, από 1.050 ευρώ και φτάνουν έως και 8.880 ευρώ (ή ίσως και παραπάνω).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top