Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση «βόμβα»- Επιστράφηκαν ήδη χρήματα!

Επιστροφή και με… τόκο επέβαλλε η απόφαση

ΕΦΚΑ

Πρώτη δημοσίευση 21:22  2/11/2018 

Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών  των συντάξεων  προκαλούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης  που καθιστούν υποχρεωτική την καταβολή τους, ενώ έχει ήδη επιστραφεί το ποσό που διεκδικούσαν δύο συνταξιούχοι!     

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ ποσό  3.386 υρώ, που είχε περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους οποίους το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικούς, όπως μετέδωσε ο Σκάι. 

Το δικαστήριο αναγνώρισε  την υποχρέωση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σήμερα ΕΦΚΑ)  να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ με το νόμιμο επιτόκιο  (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. 

Αυτό που διαφοροποιεί τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης σε σχέση  με άλλες αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι ότι η απόφαση έγινε άμεσα εκτελεστή και  το ποσό που  επιδικάστηκε, καταβλήθηκε ήδη από τον ΕΦΚΑ, καθώς τα χρήματα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου! 

Δεν είναι όμως η μοναδική απόφαση για το ίδιο ζήτημα, καθώς,  όπως έγινε γνωστό,  συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου για την ίδια  αγωγή και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση!  Όπως έκρινε  δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος για να την εφεσιβάλλει,  καθώς η δικαστική  απόφαση είναι συμβατή  με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντισυνταγματικότητα των σχετικών νόμων. 

Σύμφωνα με νομικούς είναι πλέον προφανές ότι τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να να καταβάλλουν τα ποσά που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, ενώ οι αγωγές  που ακολούθησαν, από το 2016 και μετά,  θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.
 

Yπουργείο Εργασίας: Διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα πριν από λίγο, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι «οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση».

Το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» και καταλήγει:  

«Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top