Το αφεντικό… τρελάθηκε: Κούρεμα έως 95% σε «κόκκινα» δάνεια από τράπεζες!

Κι όμως, οι δανειολήπτες... δεν ανταποκρίνονται

Κέρματα του ενός λεπτού

Γερές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν «κούρεμα» έως 40% ή έως 95%, για «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αντίστοιχα, δίνουν σε χιλιάδες οφειλέτες οι τράπεζες.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι μόλις ένας στους δύο οφειλέτες ανταποκρίνεται και εμφανίζεται στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα πολλοί να φλερτάρουν σοβαρά με το ενδεχόμενο να βγει στο «σφυρί» η περιουσία τους.

Σύσσωμες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εστιάσει σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν μερική διαγραφή της οφειλής, ώστε το εναπομείναν ποσό να διαμορφώνεται σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από τον δανειολήπτη, και όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, δηλαδή τη μετάθεση της συμβατικής ημερομηνίας καταβολής της τελευταίας δόσης.

«Κούρεμα» τουλάχιστον 40% στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

Από 40% έως 45% προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

Οι οφειλέτες που έχουν αιτηθεί την ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του, αλλά δεν έχουν λάβει τελεσίδικη απόφαση, μπορούν – παραιτούμενοι από το δικόγραφο – να αποπληρώσουν το 80% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους.

Παράδειγμα: Δανειολήπτης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο, ύψους 130.000 ευρώ και το ακίνητό του εκτιμάται στις 70.000 ευρώ. Η τράπεζα του προτείνει να πληρώσει, σε βάθος αρκετών ετών, το 80%, ήτοι 56.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να «παγώνει» και εν τέλει να «κουρεύεται».

«Ψαλίδι» έως 95% στα καταναλωτικά

Περισσότερο πρόθυμες να διαγράψουν κεφάλαιο εμφανίζονται οι τράπεζες στην περίπτωση των καταναλωτικών δανείων, όπου το «κούρεμα» φτάνει μέχρι και το 95% του ποσού.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι, όπως τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, «από τις 90.000 επιστολές, που απεστάλησαν σε αντίστοιχους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων, πριν αυτά πωληθούν, μόλις 5.500 αποδέχθηκαν το “κούρεμα” έως 95%»!

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top