Έναντι «πινακίου φακής» έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ σε fund «φιλέτο» της Κέρκυρας!

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι - Ζήτημα ποινικών ευθυνών θέτει ο Περιφερειάρχης

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κέρκυρας, πέρασε στα χέρια αμερικανικού fund, με πολύ χαμηλό τίμημα. Οι ντόπιοι είναι έξαλλοι, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ κάνει πως δεν καταλαβαίνει. 

Τα 500 επίμαχα στρέμματα του Ερημίτη είναι ένας τόπος παρθένας φύσης μέσα σε ένα «φιλέτο»  της Κέρκυρας που περιλαμβάνει μάλιστα και έναν υδροβιότοπο.

 «Από εδώ μέχρι κάτω τη θάλασσα έχουν πάρει και μέχρι τη λίμνη την Άκολη»  δηλώνει ο   Δημήτρης Φατήρας, πρόεδρος του συλλόγου «Ερημίτης Πλους»:

Το 2013 η έκταση 500 στρεμμάτων δόθηκε προς εκμετάλλευση για 99 χρόνια μετά από διαγωνισμό στην NCH Capital,  με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το τίμημα ανήλθε στα 23 εκατομμύρια ευρώ.  

Το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ έκανε ξανά διαγωνισμό. Αυτή τη φορά για τον «αφρό»:  Την πώληση της κυριότητας και όχι για απλή παραχώρηση. Το τίμημα για τα στρέμματα που βγήκαν στο σφυρί ανήλθε μόλις στα δύο εκατομμύρια!  

Στον δεύτερο διαγωνισμό, όπως είναι φυσικό πλειοδότησε το ίδιο αμερικανικό fund, το οποίο ήταν άλλωστε και ο μόνος ενδιαφερόμενος.
 

\

 

«Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί επισύρει μια σειρά από ποινικές ευθύνες...» τονίζει  ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ ο επιχειρηματίας Κώστας Σαρακηνός δηλώνει:  «Εκποιείται έναντι ενός πινακίου φακής, με μια σκανδαλώδη σύμβαση η οποία ουσιαστικά ούτε καν δεν αγγίζει την πραγματική του αξία, δεν έχει κανένας να ωφεληθεί από αυτό παρά μόνο οι φερόμενοι επενδυτές». 

Με απλούς υπολογισμούς το τετραγωνικό δόθηκε για 900 ευρώ όταν αντίστοιχα οικόπεδα της περιοχής πωλούνται τουλάχιστον προς 6. 800 ευρώ!   Το ΤΑΙΠΕΔ που ρωτήθηκε από το Star πετά τη μπάλα στην εξέδρα, καθώς υποστηρίζει:

«Η αποτίμηση κάθε περιουσιακού στοιχείου γίνεται από ανεξάρτητους αποτιμητές. Το αποτέλεσμα και το αδιάβλητο των διαγωνισμών ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η ολοκλήρωση των συναλλαγών τελεί υπό την αίρεση των αρμόδιων αρχών». 

 «Εμείς είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την επένδυση. Είναι μεγάλο το κόστος το οποίο έχουμε επωμισθεί μέχρι σήμερα,  ενώ κανονικά θα έπρεπε η επένδυση να βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης εδώ και κάποια χρόνια…» δηλώνει στο Star o Διευθύνων Σύμβουλος της NCH, Ανδρέας Σάντης.   

Το φιλέτο της Κέρκυρας όμως δεν έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον αλλά και εθνικό, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο μια ανάσα από τις αλβανικές ακτές. 

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Πετρόπουλος, μέλος του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους», «βρισκόμαστε στο στενότερο σημείο μεταξύ Αλβανίας και Κέρκυρας. Τώρα το ναυτικό μας φυλάκιο πρέπει να μεταφερθεί». 

 «Το Δημόσιο έχει αναλάβει ήδη έναντι μιας δαπάνης 900.000 ευρώ.  με έξοδα του Δημοσίου, να μετακινηθεί σε ένα σημείο που κατά γενική ομολογία είναι “τυφλό”» δηλώνει επίσης ο δήμαρχος Κέρκυρας  Κώστας Νικολούζος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top