Αντίο capital controls: Από σήμερα σηκώνουμε όσα χρήματα θέλουμε

Τι θα γίνει με τα εμβάσματα – Τι θα γίνει με τις αγορές με κάρτα

Ανάληψη από ΑΤΜ

Από σήμερα μπορούμε, μετά από σχεδόν 3 χρόνια, να πηγαίνουμε στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών και να σηκώνουμε όσα χρήματα θέλουμε, χωρίς περιορισμούς.

Πλέον το μόνο όριο που έχετε για τις αναλήψεις είναι αυτό που έχει η κάρτα της τράπεζάς σας (το ημερήσιο όριο ανάληψης).

Τα capital controls καταργούνται οριστικά για το εσωτερικό της χώρας, που σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να κάνουμε όλες τις συναλλαγές μας, όπως γινόταν πριν επιβληθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί το καλοκαίρι του 2015.

Οι μόνοι περιορισμοί που παρέμειναν είναι σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, με στόχο να καταργηθούν και αυτοί εντός του 2019.

Τι μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα

•    Καταργούνται οι περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων: Θα μπορούμε να σηκώνουμε από ΑΤΜ όσα χρήματα επιτρέπει το όριο της κάρτας μας και από γκισέ τραπεζών όσα χρήματα θέλουμε.

•    Δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στην ανάληψη χρημάτων από πιστωτική και προπληρωμένη κάρτα: Αυτό απαγορευόταν όσο ήταν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.  

•    Επιτρέπεται το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών ή προσθήκη συνδικαιούχων: Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν περιορισμοί στο να βάζουμε συνδικαιούχο σε έναν λογαριασμό μας σε τράπεζα ή να ανοίγουμε λογαριασμό σε τράπεζα στην οποία δεν ήμαστε ήδη πελάτες. Πλέον, μπορούμε ελεύθερα να τα κάνουμε.

•    Μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις στο εξωτερικό με την κάρτα μας έως το ποσό των 5.000 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε κάθε καταθέτη και ανά μήνα.

•    Αυξάνεται σε 10.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ που ήταν) το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει κανείς ανά ταξίδι του εξωτερικό. Δηλαδή, σε κάθε ταξίδι σας, ακόμη κι αν γίνεται μέρα παρά μέρα, μπορείτε να μεταφέρετε 10.000 ευρώ.

Μπορούμε να κάνουμε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού μέχρι το όριο που μας επιτρέπει η τράπεζά μας. Ωστόσο, ισχύουν κάποιες απαγορεύσεις ακόμη για τις αγορές από το εξωτερικό, ως προς το είδος των αγορών. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται με κάρτα: μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες, συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια, αγορές σε κοσμηματοπωλεία, γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό, προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού), πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αγορές υπηρεσιών εστίασης

•    Επιτρέπεται η εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά: μέχρι σήμερα, αν κάποιος πήγαινε μια επιταγή ή εγγυητική επιστολή, δεν έπαιρνε χρήματα στο χέρι αλλά κατατίθετο το ποσό στον λογαριασμό του. Πλέον, θα εξοφλούνται κανονικά.

•    Επιτρέπεται η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ που ήταν) για επιχειρηματικές συναλλαγές επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό ισχύει ανά ημέρα και ανά πελάτη.

•    Επιτρέπεται η εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων, που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα: η σχετική πρόβλεψη είναι καινούργια και αποτελεί ένα δέλεαρ στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη χώρας μας, καθώς θα μπορούν να ελεύθερα βγάλουν στο εξωτερικό τα κέρδη τους, ανεξαρτήτως ποσού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top