Αποδεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί για χρέη στο Δημόσιο – Ποιους αφορά

Αναλυτικά παραδείγματα με φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία

Προ των πυλών είναι το μέτρο της αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Το επικρατέστερο σενάριο για το μέτρο είναι αυτό της μερικής αποδέσμευσης των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση.

«Ανάλογα με τη ρύθμιση και ανάλογα με τη δόση που θα καταβάλλει, η εφορία θα του ανοίγει τον λογαριασμό μέχρι και στο τριπλάσιο της δόσης» επισημαίνει στο star.gr ο φοροτεχνικός και Ειδικός Γραμματέας Λογιστών Πάτρας, Δημήτρης Μπόκαρης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό θα εξαρτάται από το πόσο συνεπής θα είναι στις πληρωμές του ο φορολογούμενος.

Αρχικά, η αποδέσμευση προσανατολίζεται να είναι στο ύψος της δόσης και στη συνέχεια να διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται, ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής της οφειλής.

«Αυτό είναι ένας πόλος έλξης για τους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, την ώρα μάλιστα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ» σημειώνει ο κ. Μπόκαρης.

Παραδείγματα για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών

•    Αν η οφειλή είναι 1.200 ευρώ και έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις, των 100 ευρώ εκάστη, εφόσον καταβάλει κανονικά τις δόσεις, με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, και την πληρωμή μιας δόσης των 100 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 200 ή 300 ευρώ ή και μεγαλύτερο ποσό.

•    Φορολογούμενος χρωστά 10.000 ευρώ και έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας 832 ευρώ τον μήνα, ενώ η εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Με τη νέα ρύθμιση, η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι και το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή μέχρι το ποσό των 1.664 ή 2.496 ευρώ.

•    Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top