Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω φέτος

Σε λίγες μέρες θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Τaxisnet

Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα ημερών είναι για πάνω από 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αναρτημένο το Τaxisnet.

Σχεδόν για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους θα "γράφει" επιπλέον φόρο σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν ακόμα και τα 200 ευρώ.

Εκείνοι οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν σαφώς περισσότερο ΕΝΦΙΑ , από τις προηγούμενες χρονιές είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα κατά 100, 200, 300 ή και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η εξόφληση του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις ( εκτός απροόπτου) εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση:

1. Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης έφερε αυξήσεις σε 3.792 περιοχές,  μειώσεις σε

122 περιοχές, ενώ οι τιμές ζώνης σε 4.302 περιοχές παρέμειναν σταθερές.

2. Τη νέα κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίσματα όπου έγιναν παρεμβάσεις στο πρώτο και τρίτο κλιμάκιο προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλούσαν οι νέες αντικειμενικές αξίες στις λεγόμενες φθηνές περιοχές.

3. Το νέο αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το οποίο αυξήθηκε στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ. Το όφελος που προκύπτει από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 50.000 ευρώ είναι μόλις 50 ευρώ για τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητων που πιάνονται στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top