Συντάξεις: Στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινά το "παζάρι" με τους δανειστές

Ανοικτό το παράθυρο των παροχών άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του

Ανοικτό το παράθυρο των παροχών άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο διάγγελμα του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η μη περικοπή των συντάξεων , φοροελαφρύνσεις αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς , που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Οι υπουργοί  «κλείνουν ήδη το μάτι» σε πολλές κοινωνικές ομάδες

Στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινά το παζάρι με τους δανειστές για να μην κοπούν οι συντάξεις 

Tο τέλος των μνημονίων, σηματοδοτεί την αρχή των παροχών. Το Α και το Ω του σχεδιασμού της κυβέρνησης ως τις εκλογές, όποτε στηθούν οι κάλπες, είναι το "πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων, ακόμα κι αν χρειαστεί η σύγκρουση με τους δανειστές. Ο βαθμός της δυσκολίας ανεβαίνει, καθώς το δημοσιονομικό κόστος αγγίζει τα 2,2 δισ ευρώ. 

Από τη ΔΕΘ οι εξαγγελίες για μόνιμες ελαφρύνσεις από το υπερπλεόνασμα του 2019

Από το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα των 750 εκατ. ευρώ για το 2019, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει κατ' αρχάς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με όριο έκπτωσης τα 70 ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για το 2020. 

Στα σενάρια συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, κάτι που θα ωφελήσει κατά βάση όσους δηλώνουν ως 20.000 ευρώ.  

Κάτι λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι κοστίζει στον Προϋπολογισμό η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

Μετά από έντονες αντιδράσεις και το ναυάγιο στα περσινά έσοδα από το φόρο εισοδήματος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ.

Υπολογισμοί για πλεόνασμα 4% το 2018 και μέρισμα «μαμούθ»

Παζάρια με τους δανειστές θα γίνουν και για το φετινό μέρισμα, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα χρηματοδοτήσει την εφάπαξ καταβολή "13η σύνταξης".

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top