Xτυπάει "κόκκινο" η "μαύρη" εργασία στα νησιά

Εύκολος στόχος για τους κακούς εργοδότες οι άνεργοι νέοι και οι φοιτητές

Θραύση κάνει η "μαύρη" εργασία στους τουριστικούς προορισμούς όπου πίσω από τον κοσμοπολίτικο αέρα που πνέει στα νησιά, χιλιάδες νέοι εργάζονται είτε ανασφάλιστοι είτε χωρίς να παίρνουν ούτε μισό ευρώ για τις εξαντλητικές υπερωρίες τους... 

Και μπορεί η μία όψη του νομίσματος στα νησιά να είναι ξέφρενα πάρτι, χαμόγελα, ξεγνοιασιά και  διασκέδαση, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη, η διόλου φανταχτερή:  Νέοι κυρίως άνθρωποι, που για να ξεφύγουν από τα δεσμά της ανεργίας ή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από την καλοκαιρινή τους εργασία ένα πολύτιμο βοήθημα για τις σπουδές τους, εργάζονται χωρίς ένσημα, χωρίς υπερωρίες και χωρίς ανάσα, σε μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης. 

Κι αν έρθει ο έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας;  «Είχα ξαπλώσει στην ξαπλώστρα, είχα πετάξει το τσαντάκι και έκανα το κορόιδο» δηλώνει ένας νεαρός για την περίοδο που εργαζόταν σε παραλία, ενώ μία κοπέλα που δούλευε ως σερβιτόρα αποκάλυψε: «Με το που ερχόταν ο έλεγχος, έκαναν όλοι τους πελάτες»! 

Όσοι δουλεύουν υπό κανονικές συνθήκες, αισθάνονται πάντως τυχεροί. 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ- ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ "ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ"

Τον Ιούνιο, επισήμως δηλώθηκαν 93.008 προσλήψεις στην εστίαση κι άλλες περίπου 42.000 σε τουριστικά καταλύματα. 
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πόσοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, σε "γκρίζα" ζώνη; 

ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Το συνηθέστερο κόλπο των κακών εργοδοτών είναι να δηλώνουν τους εργαζόμενους ως μερικής απασχόλησης, αλλά τελικά να δουλεύουν για 8,10, 12 ή παραπάνω ώρες, χωρίς να εισπράττουν, βέβαια, ούτε μισό ευρώ για τις υπερωρίες. «Δε χτίζονται έτσι σχέσεις σεβασμού και ανταποδοτικότητας στις επιχειρήσεις, με μαύρη εργασία» δηλώνει στο Star o σεφ Ηλίας Σκουλάς.   

Στους ελέγχους που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας, πριν καλά- καλά ξεκινήσει η θερινή περίοδος, εντόπισε 611 παραβάτες σε τουριστικές περιοχές και τα πρώτα πρόστιμα αγγίζουν τα 2,3 εκατ. ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top