Απλήρωτες κλήσεις σε δήμο ή Τροχαία: Κίνδυνος ακόμη και για κατασχέσεις

Μπλόκο σε ΑΦΜ: Πολλοί φορολογούμενοι αιφνιδιάζονται από την εφορία

Πήγαν για επιστροφή και βγήκαν… χρεωμένοι!

Ο λόγος για εκατοντάδες φορολογούμενους που αντί να λάβουν χρήματα από την εφορία, διαπίστωσαν ότι χρωστούν λόγω απλήρωτων κλήσεων από την τροχαία και τους δήμους.

Έτσι, αντί να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται έμαθαν – σε πολλές περιπτώσεις – ότι χρωστάνε κι από πάνω, καθώς ο συμψηφισμός ήταν αρνητικός (δηλαδή το ποσό από τις απλήρωτες κλήσεις, συν τον τόκο, ήταν μεγαλύτερο από τη δικαιούμενη επιστροφή).

Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς φορολογούμενους που δε δικαιούνταν επιστροφή φόρου αλλά πληροφορήθηκαν ότι δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών, με την εφορία να «κλειδώνει» τα ΑΦΜ τους.

«Έπεσα από τα σύννεφα καθώς δεν είχα ποτέ χρέη. Πήγα στην εφορία, θέλοντας να βγάλω φορολογική ενημερότητα μετά από αρκετά χρόνια. Εκεί με ενημερώσανε πως υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2009 και το 2011 από κλήσεις του δήμου Αθηναίων για παράνομο παρκάρισμα. Δεν είχα λάβει ποτέ ειδοποίηση. Αγνοούσα την ύπαρξή τους, καθώς οι παραβάσεις έγιναν με αυτοκίνητο που είναι στο όνομά μου, αλλά όχι από άτομα της οικογένειας και όχι από εμένα» δηλώνει στο star.gr, η Αικατερίνη Κ., 69 ετών, κάτοικος Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις όσων έμαθαν από υπάλληλο της ΔΟΥ ότι χρωστούν στον δήμο δεν είναι λίγες. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις αφορούν κλήσεις παλαιότερων ετών (ακόμη και πολύ πριν το 2010), με τους φορολογούμενους να έχουν αδιαφορήσει για την οφειλή, «ξεχνώντας» ότι όταν γίνει ληξιπρόθεσμη περνάει πλέον στο Taxisnet. Έτσι, τώρα καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό που – μαζί με τους τόκους – φτάνει να είναι μέχρι και διπλάσιο του αρχικού προστίμου!

Info: Όπως προβλέπει η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του 1997, επιβάλλεται στέρηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για συνολικές οφειλές άνω των 293,47 ευρώ.

Κίνδυνος ακόμη και για κατασχέσεις από τις απλήρωτες κλήσεις

Κι αν η οφειλή είναι από μόνη της μια «κεραμίδα», υπάρχουν… και χειρότερα.

Σε περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό είναι άνω των 1.000 ευρώ, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατασχέσεων.

Όσοι δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση τους, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Πώς θα «ξεμπλοκάρετε» τον ΑΦΜ σας

Αν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές από απλήρωτες κλήσεις και η επιστροφή φόρου που δικαιούστε είναι μεγαλύτερη, τότε είστε… από τους τυχερούς-άτυχους καθώς θα γίνει αυτόματος συμψηφισμός και θα λάβετε το υπόλοιπο ποσό.

Αν, ωστόσο, η οφειλή είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή ή δεν δικαιούστε καθόλου επιστροφή, τότε θα πρέπει είτε να εξοφλήσετε το χρέος είτε να κάνετε τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Μόνο τότε, θα μπορείτε να κάνετε άρσης της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Πέτρος Κατσαβριάς
pkatsavrias@star.gr

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top