Σύζυγοι και Εφορία - Μαζί στη ζωή... ξεχωριστά στις οφειλές

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης εξηγεί στο star.gr τι πρέπει να κάνουν οι σύζυγοι για να μην "μπλοκάρει" ο ένας τη φορολογική ενημερότητα του άλλου

Ένα σύνηθες φαινόμενο με ζευγάρια που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και ένας εκ των δύο χρωστάει στην εφορία περιγράφει στο star.gr o φοροτεχνικός, Δημήτρης Μπόκαρης.

Και ναι, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα γιατί ναι μεν είναι μαζί και στη ζωή και στην εφορία, αλλά στα χρέη πρέπει να χωρίσουν τα τσανάκια τους για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. 

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας εκ των δύο συζύγων έχει οφειλές προς την εφορία, τότε μπορεί αυτός να «μπλοκάρει» στη φορολογική ενημερότητα το έτερον του ήμισυ.

Τι πρέπει να κάνει το παντρεμένο ζευγάρι για να διαχωρίσει τις οφειλές

«Μπορούν να πάνε στην εφορία με το εκκαθαριστικό και να κάνουν διαχωρισμό χρεών, έτσι ώστε ο/η σύζυγος που δεν οφείλει στην εφορία να μπορέσει να πάρει τη φορολογική του ενημερότητα “καθαρή”» εξηγεί ο φοροτεχνικός και επισημαίνει πως:

«Αυτό πρέπει να γίνει στην εφορία γιατί υπάρχει δυσχέρεια στο Taxisnet. Διευθετείται μόνο από την αρμόδια ΔΟΥ».

Τι γίνεται με τα ζευγάρια που είναι σε διάσταση

«Στην περίπτωση των διαζευγμένων ζευγαριών (που έχουν το διαζευκτήριο στα χέρια τους) δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά και η φορολογική ενημερότητα μπορεί να εκδοθεί μέσω Taxisnet» αναφέρει ο κ.Μπόκαρης.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει επιστροφή φόρου

«Αν προκύπτει επιστροφή φόρου στον/στην σύζυγο που δεν έχει οφειλές, αλλά έχει οφειλές το έτερον ήμισυ, τότε με υπεύθυνη δήλωση που καταθέτει στο τμήμα Εσόδων της Εφορίας το πρόσωπο που δεν έχει οφειλές, μπορεί να πάρει τα χρήματα πίσω, χωρίς αυτά να συμψηφιστούν στις οφειλές του "χρεωμένου" συζύγου» εξηγεί ο φοροτεχνικός. 

Σε αντίθετη περίπτωση, η επιστροφή αυτή συμψηφίζεται με τις οφειλές του ενός εκ των συζύγων.

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top