Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2018 - Όχι στον αριθμό των δόσεων, αλλά στη χρονική περίοδο καταβολής τους

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης εξηγεί στο star.gr τι "σκέφτεται" το ΥΠΟΙΚ για να μην φορτώνεται ο φορολογούμενος όλες τις υποχρεώσεις στο β΄ εξάμηνο κάθε έτους

Αλλαγές έρχονται από το νέο έτος και στον ΕΝΦΙΑ. Όχι ως προς τον αριθμό των δόσεων αλλά ως προς τη χρονική περίοδο καταβολής τους.

Μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι άρχιζαν τις πληρωμές τον Σεπτέμβριο και συνέχιζαν να πληρώνουν δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Από το 2018 όμως, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ μεταφέρονται και οι πέντε στο α’ εξάμηνο του έτους, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Αυτό υπογραμμίζει στο star.gr o φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης.

«Από τον Φεβρουάριο του 2018 ξεκινάει ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που υπήρχαν από 1η Ιανουαρίου του 2018. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να ελαφρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων, διότι έχει μαζέψει όλους τους υπόλοιπους φόρους στο β’ εξάμηνο κάθε έτους», επισημαίνει ο κ. Μπόκαρης και προσθέτει:

«Το υπουργείο θα αποφασίσει εντός των ημερών να μεταφέρει τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ αντί για τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος- Ιανουάριος (του επόμενου έτους), από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του ιδίου έτους».

Ο φοροτεχνικός υπογραμμίζει ακόμη ότι «έτσι ο φορολογούμενος θα ξέρει τι έχει να πληρώσει και δε θα φορτώνεται όλες τις υποχρεώσεις προς το κράτος στο β’ εξάμηνο του έτους».

Ο ίδιος καταλήγει: «στόχος του υπουργείου είναι να μην εκτοξευτούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Συνεπώς, αν και εφόσον τεθούν σε εφαρμογή τα παραπάνω, μόνο για φέτος, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018 συνεχόμενα. Δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, θα πληρώνει δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2018 και για το φόρο ακινήτων του 2018, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top