Στο μισό το επίδομα θέρμανσης σε 14 ημέρες

Μειωμένο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Στο μισό το επίδομα θέρμανσης σε 14 ημέρες

Το επίδομα θέρμανσης που αναμένεται να λάβουν τα νοικοκυριά για την χειμερινή σεζόν που ξεκινά σε 14 ημέρες από σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου αναμένεται να είναι μειωμένο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018, όταν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους θα είναι κατά πολύ μικρότερο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, τα επίπεδα των εισοδηματικών και τα περιουσιακών κριτηρίων αναμένεται να είναι  μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά, τα οποία είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων: Επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ    

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σημείωσε πρόσφατα, μεταξύ άλλων:

«Η ενέργεια, αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας, καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (Ε.Φ.Κ, Φ.Π.Α.).

Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της αύξησης  των φόρων πριν από ένα χρόνο –με το πρόσχημα της δήθεν αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά ιδιαίτερα στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού αυτά εκμηδενίζονται από την κάθετη μείωση της κατανάλωσης. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζει η Π.Ο.Π.Ε.Κ.– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Επειδή λοιπόν το μέτρο αύξησης του Ε.Φ.Κ  στο πετρέλαιο θέρμανσης στην ουσία δεν προσέφερε ούτε  στην εθνική οικονομία, ούτε στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνουμε την άμεση μείωση του στο πετρέλαια θέρμανσης  –ως πρώτο βήμα κοινωνικής πολιτικής, με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια περίπου, είναι να επανέλθει από τα 280 € το χιλιόλιτρο, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 , δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα για όλους, καταργώντας τα ψίχουλα της επιδότησης ορισμένων νοικοκυριών με αναχρονιστικά κριτήρια.    Να μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  βιώνει τα τελευταία χρόνια τις μνημονιακές πολιτικές, που του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα, στερώντας ακόμη και το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, σε χιλιάδες οικογένειες.»

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top