Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των χιλιάδων επαγγελματιών που πλήττονται εξαιτίας της ρύπανσης

Το ενδεχόμενο είσπραξης χρημάτων από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για ρύπανση πετρελαίου και τα προβλήματα που υπάρχουν

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των χιλιάδων επαγγελματιών που πλήττονται  εξαιτίας της ρύπανσης  περιγράφει ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.   

«Ένα κιλό μπαρμπούνια έδωσα σήμερα απο τα 6 που έπιασα, τα άλλα τι θα τα κάνω, ποιος θα με αποζημιώσει εμένα;»:  Στη θέση του ψαρά που μίλησε στο Star στη Μαρίνα της Γλυφάδας,  είναι πολλοί επαγγελματίες στο παραλιακό μέτωπο,  απο αλιείς  και ξενοδόχους μέχρι ιδιοκτήτες εστιατορίων,  καφετεριών ή θαλάσσιων σπορ, που είδαν την θαλάσσια ρύπανση εκτός απο την θάλασσα να μαυρίζει και τις περιουσίες τους, και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν, όπως επίσης δηλώνουν εκπρόσωποί τους στο Star.

Διαβάστε επίσης: Μόνο στο star.gr: Πως θα αποζημιωθούν δήμοι και επιχειρηματίες για την καταστροφή στον Σαρωνικό

Όπως σας είχε αποκαλύψει το star.gr, υπάρχει όμως το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων απο ρύπανση πετρελαίου που καλύπτει ιδιώτες αλλά και Δήμους που θα προσκομίσουν συγκεκριμένα παραστατικά. To ποσό που αναλογεί στη χωρά μας ειναι 900εκ.ευρώ,  αλλά η μέγιστη αποζημίωση απο το Ταμείο ειναι περίπου 162εκ. ευρώ. Υπάρχουν όμως πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Στο Ταμείο αυτό μπορεί να προσφύγει ο καθένας,  καλύτερα όμως να γίνει συλλογικά η διαδικασία, αν και η εμπειρία δείχνει ότι ειναι πολύπλοκη διαδικασία και εξαιρετικά  γραφειοκρατική. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συντριπτική πλειοψηφία διευθετείται εξωδικαστικά» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.    

Στη Σαλαμίνα, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Σελίνια όπου έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή προσέφυγε δικαστικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Βέβαια υπάρχει και άλλη λύση, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, ΓΓ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά: «Αγωγή κατά του Δημοσίου, αλλά να δούμε πρώτα εάν και πού υπάρχει ευθύνη».

Τα δυσάρεστα  όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς δεν προβλέπεται ούτε ευρώ αποζημίωση εάν αποδειχθεί  ότι το πλοίο ειναι υπερήλικο η εάν αποδεδειχθεί ότι η βύθιση ειναι προϊόν δολιοφθοράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top