H υπερφορολόγηση πλήττει την επιχειρηματικότητα κι αυξάνει τη φοροδιαφυγή

"Τεράστιο το πλήγμα" λέει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους. Αποτέλεσμα η αύξηση της φοροδιαφυγής.

Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν  δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά η υπερβολική φορολόγηση, που οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αναζήτηση άλλων τρόπων για να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτές.

Παραδοσιακά, τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% - 21%. Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω, από το 20%, και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.

Από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45%- 65%.

Η ΕΣΣΕ επισημαίνει πως ναι μεν οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά υπάρχουν και δικαιώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγραφούν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top