Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος... ξεφεύγει από την εισφορά αλληλεγγύης!

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος... ξεφεύγει από την εισφορά αλληλεγγύης!

«Κι αν είσαι παπάς με την αράδα σου θα πας» λέει ο λαός, και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι, το Β΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έκρινε πως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που προβλέπεται από τις διατάξεις των ν. 3808/2009 και ν. 3845/2010 θα πρέπει να επιβάλλεται και στα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το θέμα προέκυψε πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο διενέργειας μερικού επιτόπιου ελέγχου στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παραγραφόμενη διαχειριστική χρήση 2008 διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου στην αρμόδια ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ και με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (αρχική και τροποποιητική), δεν είχε καταβληθεί από την ΤτΕ έκτακτη εισφορά βάσει των διατάξεων του ν.3808/2009.

Η Τράπεζα επικαλέστηκε για τον λόγο αυτό την απαλλακτική διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει πως «η Τράπεζα απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Β΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο αφού εξέτασε τα δεδομένα έκρινε πως η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Δεδομένης της σημαντικότητας του θέματος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και θα εκδώσει την τελική γνωμοδότηση προς το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top