Νέα μείωση του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,6 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Νέα μείωση του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ

Στις 21 Ιουνίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 43,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,6 δισεκ. ευρώ αντανακλά θετικές εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι είναι ο ELA και τι σημαίνει η μείωσή του

Ο ELA (Emergency Liquidity Assistance ή Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας) αποτελεί το ύστατο καταφύγιο των τραπεζών στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούν να δανειστούν από άλλη τράπεζα ή την ΕΚΤ (που συνήθως ζητούν αυξημένες εγγυήσεις).

Το όφελος από τη χρήση του ELA είναι ότι παρέχει την κρίσιμη στιγμή ρευστότητα σε μία τράπεζα, ωστόσο το μειονέκτημά του είναι ότι το επιτόκιο είναι ακόμη και 30 φορές μεγαλύτερο από αυτό της ΕΚΤ (0,05%).

Η Ελλάδα ξεκίνησε να δανείζεται χρήματα από τον ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2015. Τον περασμένο Ιούνιο η ΕΚΤ επέτρεψε στην Ελλάδα πρόσβαση στον κανονικό χρηματοδοτικό μηχανισμό της για πρώτη φορά μετά από το 2015, μειώνοντας την εξάρτηση από τον ακριβό μηχανισμό στήριξης ELA.  

Το καλοκαίρι του 2015 οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν εξάντλησαν τα όρια του ELA ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ. Έκτοτε το ανώτατο όριο της έκτακτης ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μειώνεται σταθερά. Τον Μάιο ο δανεισμός της Ελλάδας από τον ELA μειώθηκε κατά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ (3.3%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top