Παρουσιάζεται σήμερα το νέο όπλο του ΥΠΟΙΚ... το καταθεσιολόγιο «Big Brother»!

Αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι από Τσακαλώτο, Παπανάτσιου και Πιτσιλή

Παρουσιάζεται σήμερα το νέο όπλο του ΥΠΟΙΚ... το καταθεσιολόγιο «Big Brother»!

Το νέο «όπλο» του υπουργείου Οικονομικών, το «καταθεσιολόγιο» αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Πρόκειται για το σύστημα διασταυρώσεων φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων των φορολογούμενων, που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ειδικά στους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε πιλοτική μορφή έχει αρχίσει ήδη να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες ελέγχου φορολογούμενων οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Θα «περάσουν» περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζονται στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε διάστημα ακόμα και δύο ημερών.

Τι θα κάνει το καταθεσιολόγιο- Big Brother

Το καταθεσιολόγιο δεν είναι τίποτε άλλο από την αντικατάσταση του φυσικού προσώπου ελεγκτή στη διαδικασία του ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων και των καταθέσεων κάθε ελεγχόμενου.

Με τη σημερινή διαδικασία ο ελεγκτής που χρεώνεται έναν έλεγχο για "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" παίρνει σε φυσική μορφή και ηλεκτρονική μορφή όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα δέκα έτη. Πρόκειται για τα έτη από το 2002 και μετά που υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων. Παίρνει μπροστά και τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις.

Στη συνέχεια χειρόγραφα εντοπίζει ο ίδιος τις "καθαρές εισροές" κεφαλαίων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ανά έτος που θεωρείται ότι αποτελούν και το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου και τα συγκρίνει με το εισόδημα που δήλωσε ο ελεγχόμενος στην αντίστοιχη φορολογική δήλωση.

Αν προκύπτει ότι το ποσό των καταθέσεων είναι χαμηλότερο, τότε η διαφορά θεωρείται εισόδημα που δεν δηλώθηκε και "χρεώνεται" στον φορολογούμενο ως προϊόν φοροδιαφυγής, δηλαδή του επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο προέκυπταν πολλά λάθη και προβλήματα. Θεωρούνταν πρωτογενείς καταθέσεις ποσά τα οποία απλώς είχαν αναληφθεί από άλλο τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου και είχαν επανακατατεθεί σε άλλον. Επίσης, προέκυπταν προβλήματα λήξεις προθεσμιακών καταθέσεων που είχαν κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου.

Τι προσφέρει

Με το νέο λογισμικό που θέτει σε εφαρμογή του ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες –αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη-  με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι θα υπολογίζονται μόνο οι πρωτογενείς καταθέσεις και θα αποφεύγονται έτσι τα λάθη, η ταλαιπωρία των ελεγχόμενων και υπερφόρτωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με προσφυγές αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Το άλλο μεγάλο ατού του νέου συστήματος είναι η ταχύτητα. Οι έλεγχοι θα ολοκληρώνονται μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή και μήνες που χρειάζονται σήμερα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top