ΕΡΕΥΝΑ STAR: Σε απόγνωση οι δανειολήπτες από τις εισπρακτικές – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πολίτες καταγγέλλουν επιθέσεις και παράνομες ενοχλήσεις

Εφιάλτης έχουν γίνει οι εισπρακτικές εταιρείες που δεν διστάζουν να κάνουν έφοδο ακόμη και στο χώρο εργασίας των δανειοληπτών. 

«Παίρνουν καθημερινά τηλέφωνο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σου μιλάνε με ένα τρόπο εξαιρετικά κακοήθη, λες και είσαι απατεώνας λες και είσαι κλέφτης...» λέει στο STAR αγανακτισμένη δανειολήπτρια.

Είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν καθημερινά το μαρτύριο των δεκάδων κλήσεων από τις εισπρακτικές. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην άλλη γραμμή δεν διστάζουν να επιτεθούν φραστικά. 

«Μου λένε "Τι χρωστάς;", "πρέπει να πληρώσεις" και "δεν ντρέπεσαι που συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο; Όφειλες να έχεις έρθει να κάνεις διακανονισμό". Μα αν δεν μπορούσα να το κάνω δεν θα το είχα κάνει;» λέει η ίδια.

Κάποιες εισπρακτικές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Στέλνουν υπαλλήλους να ζητήσουν αυτοπροσώπως το λόγο από τους οφειλέτες!

«Μπορώ να σας πω και μια ακραία περίπτωση τακτικής εισπρακτικής εταιρείας. Έγινε στην Κρήτη αυτό. Ο δανειολήπτης είχε απηυδήσει και σταμάτησε να σηκώνει το τηλέφωνο και από την εισπρακτική έστειλαν άτομο να ρωτήσει γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο...» τονίζει στο STAR η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έβαλε, πάντως, λουκέτο σε 11 εισπρακτικές οι οποίες όχι μόνο δεν τηρούσαν τον κανονισμό αλλά δεν είχαν καν ασφαλιστική ενημερότητα. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- η εισπρακτική μπορεί να τους πάρει τηλέφωνο δέκα μέρες αφότου η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη

- επιτρέπεται ένα τηλεφώνημα ανά δυο ημέρες 

- απαγορεύεται  να καλούν σε χώρο εργασίας

- απαγορεύεται να καλούν τον οφειλέτη αν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη

Οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν τους δανειολήπτες αν μεταφέρουν τα στοιχεία τους σε κάποια εισπρακτική. Διαφορετικά οι δανειολήπτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top