Πάει ο παλιός ο χρόνος… ήρθε ο νέος με τους ΦΟΡΟΥΣ! Τι έχουμε να πληρώσουμε το 2017

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ! Ανατιμήσεις και νέοι φόροι σε ακίνητα, καύσιμα, καφέ, τσιγάρα

Ποδαρικό με νέους φόρους κάνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι σκληρότερο φορολογικά από το προηγούμενο έτος, βάσει των μέτρων που λήφθηκαν και θα πρέπει να εφαρμοστούν φέτος. Έτσι, ο ελληνικός λαός θα έρθει αντιμέτωπος με ανατιμήσεις και νέους φόρους σε βασικά προϊόντα, οι οποίοι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την επιβαρυμένη οικονομικά καθημερινότητά του.

Σκληρότερο θα είναι το 2017 και για τους ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων, καθώς έχουν αυξηθεί οι φορολογικοί συντελεστές. Ακόμη, ακριβαίνουν ο καφές, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και η σταθερή τηλεφωνία, ενώ καταργείται και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικά το 2017:

-Περίπου 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες θα πληρώσουν το 2017 επιπλέον φόρο για τα εισοδήματά τους 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Συνολικά ο φόρος στο εισόδημα των φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στα 8,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 5 δις ευρώ θα προέλθουν από τον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

-Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους, καθώς η οριστική εκκαθάριση των δηλώσεών τους θα γίνει με τη νέα φορολογική κλίμακα, που προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης στο σύνολο των αποδοχών του 2016.

-Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%, λόγω των αυξημένων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια. Συγκεκριμένα,  τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα:  Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Από  33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ. Από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου όπου ακόμη διατηρούνται (εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα και η Σαμοθράκη).

-Το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να έρθουν και οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από τον οποία θα πρέπει και το επόμενο έτος να εισπραχθούν 2,65 δις ευρώ.

ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ

Μόνο η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ:

- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.  Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 5 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 0,12 - 0,13 ευρώ το λίτρο.

-Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί  από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Οι λιανικές τιμές πώλησης θα αυξηθούν κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

-Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ.

-Επιβάλλεται  ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

-Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top