Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι

Πρόταση κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι

Κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζονται είναι εννέα στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, όπως προκύπτει από την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα των μισθωτών χωρίς να έχουν την έκπτωση των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ.

Έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 40 χιλιάδων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 1.126 ευρώ επιπλέον φόρο. Καθώς ο φόρος με τις προτεινόμενες αλλαγές θα ανέβει στις 11 χιλιάδες από 10.400 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης στα 1.326 από 800 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για εισοδήματα 50 χιλιάδων ευρώ. Ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται στις 3500 ευρώ.

Αν οι προτάσεις της κυβέρνησης γίνουν δεκτές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα ως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 760 ευρώ λιγότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης -βάσει αυτής της πρότασης- αυξάνεται από 140 ευρώ στα 176. Ο φόρος εισοδήματος όμως από τις 5200 ευρώ ενδέχεται να μειωθεί στις 4.400 ευρώ. Συνολικά δηλαδή ο φορολογούμενος θα πληρώσει 4.576 ευρώ από 5.340 που πληρώνει σήμερα.

Φοροτεχνικοί δεν αποκλείουν αυτή η αλλαγή να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε δραματικές συνέπειες στα έσοδα του κράτους και θα οδηγούσε σε σπιραλ νέων μέτρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top