ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Έρχεται πόθεν έσχες για θυρίδες και μετρητά

Στο μικροσκόπιο ακόμα και τα τιμαλφή και τα κηροπήγια της γιαγιάς

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Έρχεται πόθεν έσχες για θυρίδες και μετρητά

​Σχέδιο νόμου με το οποίο σπάει το άβατο της θυρίδας για τους υπόχρεους πόθεν έσχες έχει καταθέσει στους δανειστές σύμφωνα με τη Real News η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πλέον οι υπόχρεοι πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνουν εκτός των άλλων ό, τι χρήματα έχουν στο σπίτι, αλλά και αντικείμενα αξίας, όπως για παράδειγμα οι αντίκες που έχουν κληρονομήσει από τη… γιαγιά.

Συγκεκριμένα, στην επαναδιατύπωση της παραγράφου 3 αναφέρεται ότι ως περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται:

• Το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα.
• Τα μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, ή πολύτιμοι λίθοι που φυλάσσονται εκτός θυρίδων και εκτός τραπεζών και ξεπερνούν τα μεν μετρητά τις 15.000 ευρώ, τα δε τιμαλφή, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι τα 30.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο τα παραπάνω ποσά αφορούν αθροιστικά όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Να σημειωθεί ότι τέτοια πρόβλεψη για τις θυρίδες ή τη δήλωση χρημάτων και αντικειμένων αξίας, οπουδήποτε κι αν φυλάσσονται δεν υπήρχε ούτε στον νόμο περί πόθεν έσχες του 2003, ούτε και σ’ εκείνον του 2014.

Έτσι μάλιστα αίρεται η μυστικότητα της θυρίδας, αφού δίνεται πλέον το δικαίωμα στα αρμόδια όργανα να εξετάζουν αν ο υπόχρεος έχει θυρίδα και τι περιλαμβάνει αυτή, χωρίς να έχει προηγηθεί εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στον κώδικα μάλιστα τραπεζικής δεοντολογίας αναφέρεται ότι κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη τόσο από την τράπεζα, όσο και από κάθε τρίτο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top