Κίνδυνος μπλακ άουτ του taxis λόγω μη παράτασης στις δηλώσεις!

Παρότι άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση η ηλεκτρονική εφαρμογή

Κίνδυνος μπλακ άουτ του taxis λόγω μη παράτασης στις δηλώσεις!
Σε μπλακ άουτ οδεύει με μαθηματική ακρίβεια το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο περιορισμένος χρόνος που έχουν φέτος στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για τη δήλωση καθώς και η γνωστή τάση των περισσότερων να επιλέγουν την τελευταία στιγμή για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, απειλούν ευθέως στο σύστημα.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων θα έπρεπε, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, να έχει ανοίξει από τον Φεβρουάριο και να παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, το σύστημα άνοιξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις 15 Μαΐου. Έτσι οι περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους μόνο 45 ημέρες για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση. Ο χρόνος αυτός θεωρείται πολύ λίγος καθώς θα πρέπει, σε ιδανικές συνθήκες να υποβάλλονται στο σύστημα 120.000 φορολογικές δηλώσεις ημερησίως. Αυτό, όμως, δεν γίνεται. Τις πρώτες 13 ημέρες που το σύστημα έχει ανοίξει υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί μόλις 200.000 δηλώσεις, δηλαδή σε ημερήσιο αριθμό είναι μόλις 13.000 δηλώσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν δεν δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής των φετινών δηλώσεων, τότε το taxisnet θα κληθεί να σηκώσει τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων που θα βάλουν το σύστημα σε δοκιμασία.

Να σημειωθεί ότι το taxisnet λόγω τεχνικών προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί έχει παρουσιάσει, σε ακραίες καταστάσεις υπερφόρτωσης, προβλήματα διαρροής δεδομένων (π.χ. φορολογούμενοι έβλεπαν τα στοιχεία άλλων φορολογούμενων). Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα έχει μειωθεί η χωρητικότητά του, γεγονός που δεν ευνοεί τη μαζική υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.

Προς το παρόν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, επικαλούμενη ακόμη και αντιρρήσεις των θεσμών για το γεγονός ότι θα μετατεθούν χρονικά και οι εισπράξεις του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος.

Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης ο φόρος θα πληρωθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει το σύνολο του φόρου στο τέλος Ιουλίου θα καρπωθεί έκπτωση 2% επί του ποσού.

Αν δοθεί παράταση, που αποτελεί και καθολικό αίτημα του κλάδου των φοροτεχνικών, τότε θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την μετάθεση των πληρωμών του φόρου. Αυτό που θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η απόφαση για την παράταση, εφόσον υπάρξει θα ανακοινωθεί την τελευταία ώρα, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top