Στο βωμό οι μισθοί για να επιστρέψει η τρόικα

Νέο μισθολόγιο από 1/1/2015 και κατάργηση του ΕΚΑΣ σκέφτεται η κυβέρνηση

​Το ασφαλιστικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά δεν συζητά μείωση στις συντάξεις και αύξηση της φορολογίας.

Παρ’ όλ’ αυτά σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται πολλές από τις εκκρεμότητες του Μνημονίου και το οποίο σκέφτεται να καταθέσει για να… γλυκάνει την τρόικα και να επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο αυτό προβλέπει νέο, μειωμένο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους προσληφθούν από 1/1/2015. Το μισθολόγιο αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1/7/2015 και μετά από έξι μήνες θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.

Προβλέπεται επίσης η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η εφαρμογή του λοκάουτ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Ημερησία η τρόικα ανάμεσα στα άλλα ζητά την εξάλειψη των μη ανταποδοτικών παροχών, όπως είναι το ΕΚΑΣ.

Συγκεκριμένα ζητούν:
Μείωση των νέων συντάξεων οι οποίες, παρά τις μειώσεις των μισθών που έχουν γίνει, θα υπολογίζονται από το 2015 για το τμήμα της ασφάλισης έως το 2010 σε υψηλότερες αποδοχές (από την 1/1/2011 όλοι ακολουθούν το νέο τρόπο υπολογισμού της βασικής + αναλογικής σύνταξης με χαμηλότερα και ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης). Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπουν είτε περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε τον υπολογισμό τους, για όλους, με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται (οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ).
Καταβολή υποδοχής της κατώτατης όσο και της βασικής - εγγυημένης από το κράτος - σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15. Η κατώτατη σύνταξη για νέους συνταξιούχους θα μπορούσε, ακόμη, να είναι μικρότερη (με βάση το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, δηλ. 26,18 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη περιορίζεται στα 392,70 ευρώ, δηλ. 26,18 ευρώ x 15) από 486 ευρώ σήμερα.
Αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και η καταβολή του με τα κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει «πάγωμα» των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα και μετά το 2016 και ενοποιήσεις των βασικών λειτουργιών των Ταμείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top