EWG: Εργαστείτε εντατικά με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

«Πριν οποιαδήποτε συζήτηση για το σχέδιο Β, πρέπει να εξαντληθεί το σχέδιο Α»

Πριν από τη συζήτηση για το σχέδιο Β, πρέπει να εξαντληθεί το σχέδιο Α. Και το σχέδιο Α προβλέπει ολοκλήρωση του ελέγχου, τουλάχιστον στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Αυτό είναι το βασικό αίτημα των εκπροσώπων των υπουργείων Oικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τ. Αναστασάτος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου.

Η Oμάδα Eργασίας του ευρώ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν για τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων και της συνάντησης με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι και η ελληνική πλευρά κλήθηκε να εξηγήσει τα αίτια της νέας καθυστέρησης.

Το EWG και κατά συνέπεια οι εταίροι δέχονται την άποψη της τρόικας ότι στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,425 δισ. (1,773 από διάφορους κωδικούς και 652 από το ασφαλιστικό σύστημα) και ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να συνεργαστεί με την τρόικα για να το καλύψει.

Παρομοίως υπερθεμάτισαν στην προστιθέμενη αξία που έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εξέλιξη του ΑΕΠ και ξεκαθάρισαν ότι ο έλεγχος δεν τελειώνει με κενά και μη βιώσιμο ασφαλιστικό.

Επιπλέον θεωρούν ότι “αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, όλα μπορούν να τελειώσουν πολύ γρήγορα” - υπονοώντας ότι το αντίθετο υποκρύπτει έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν στο σχεδιασμό των απαραίτητων μέτρων τότε το Εurogroup θα ορίσει μια περίοδο προσαρμογής, μέσα στην οποία θα γίνει η νομοθέτηση, η εφαρμογή και η επιβεβαίωση από την τρόικα. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι και μέσα στο 2015, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους πολύπλοκη παράταση, καθώς το Εurogroup θα έχει ήδη πάρει την απόφασή του (υπό την αίρεση προαπαιτούμενω��) μέσα στο 2014.

Βεβαίως οι περισσότεροι εκπρόσωποι υπουργείων χωρών του ευρώ δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι εύκολο να συμβεί. Η δε πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν είναι αντικείμενο του EWG, το οποίο αναμένει απτά αποτελέσματα και σχεδιάζει στη βάση της εντολής του eurogroup για τακτική χρηματοδότηση της χώρας το 2015 από τον πρόγραμμα ECCL (γραμμή πιστώσεων ενισχυμένων όρων - και όχι προληπτική γραμμή χρηματοδότησης) του ESM.

Σύμφωνα τώρα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο EWG έγινε “αναλυτική συζήτη��η για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς αλλά σε άλλους υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερη σύγκλιση, ζητήθηκε από το Euro Working Group την ελληνική κυβέρνηση και την Τρό��κα να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη.”

Παρ’ όλ’ αυτά πολλοί είναι οι εταίροι που θεωρούν ότι πριν φτάσουμε εκεί καλό θα ήταν το παρόν ελληνικό πρόγραμμα να παραταθεί για ένα εξάμηνο, να δοθεί χρόνος στο πολιτικό σύστημα να ξεπεράσει τις εκλογές να εφαρμόσει τη συμφωνία και μετά βλέπουμε…
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top