Ζανιάς : Το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει τα επιτεύγματα της οικονομίας

«Λυπηρό το γεγονός ότι δανειζόμαστε με 7,5% και η Πορτογαλία με 3%»

Ζανιάς : Το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει τα επιτεύγματα της οικονομίας

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Ζανιάς επισήμανε ότι οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας, ενώ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι χώρες όπως η Πορτογαλία, που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα και δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3%, όταν η Ελλάδα δανείζεται με 7,5%, το οπoίο δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%.

«Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας .

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία που οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτυχημένα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. «Γιατί ακόμα και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρξαν αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests και έχουν ανάγκη κεφαλαίων; Αυτ�� ήταν η απορία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, με την τελευταία μάλιστα να αντιδρά δυναμικά σε αβάσιμα σχόλια και αναφορές».

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά όσων ισχυρίζονταν, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, ενώ υποστήριξε ότι, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα τουλάχιστον, δεν είναι αληθές ότι υπάρχει δυστοκία στην έγκριση νέων δανείων.

«Η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια που υποβάλλονται στην Εθνική φθάνει περίπου το 80%. Δηλαδή εγκρίνουμε 8 στα 10 αιτήματα. Αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει πολιτική περιορισμού της ρευστότητος» ανέφερε.

Σχετικά με τα δάνεια που παρουσιάζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης, ο κ. Τουρκολιάς δήλωσε: «Αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι στην περίοδο της κρίσεως η Εθνική, συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας πελάτες της, προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top