Βρυξέλλες: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Η επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά τον Ιανουάριο

Βρυξέλλες: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει
Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα χωρίς την σφραγίδα των Βρυξελλών και ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες δεσμεύονται να πιστοποιήσουν την ποιότητα της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Αυτό -και όχι απλά η παροχή χρηματοδοτικής ροής προς την χώρα- είναι το βασικό μήνυμα της γραπτής ανακοίνωσης Κατάινεν για την Ελλάδα, μετά από την εκρηκτική πορεία των spreads στον απόηχο των ανακοινώσεων του eurogroup πως η έξοδος από το οικονομικό πρόγραμμα είναι πρόωρη.

Σύμφωνα με το περιβάλλον Κατάινεν, που ενημέρωσε τον τύπο στις Βρυξέλλες, η γραπτή ανακοίνωση έχει στόχο να καθησυχάσει τις αγορές με τρία στοιχεία:

η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται από τους κοινοτικούς θεσμούς και μετά τον Ιανουάριο

η μεταρρυθμιστική πορεία δεν θα ανακοπεί, καθώς ο μεγάλος όγκος των μεταρρυθμίσεων θα περιληφθεί στον 5ο έλεγχο της τρόικας και κατά συνέπεια το 2015 θα πρέπει να βρει τη χώρα με συμφωνία για το πως θα εφαρμοστεί τι

η ΕΕ εγγυάται πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, καθιστώντας σαφές πως οι δεσμεύσεις για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και 2016 ισχύουν στο ακέραιο.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν που είχαν επισημάνει τον κίνδυνο των μονομερών ανακοινώσεων ήδη από την Δευτέρα, «οι αγορές δεν έχουν καμιά ��μπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να βάλει σε τάξη τα του οίκου της μόνη της και πως το πολιτικό προσωπικό θα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία ενόψει εκλογών».

Η βεβαιότητα των πρόωρων εκλογών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή με παροχές ή με επικράτηση δυνάμεων αντίθετων στις μεταρρυθμίσεις, «η ως τώρα πορεία θα ανακοπεί». Εκτιμούν δηλαδή πως το προϊόν του αυτόνομου δανεισμού θα καταναλωθεί σε προεκλογικές ή μετεκλογικές παροχές, ενώ κανείς δεν εγγυάται τη διατήρηση πάση θυσία των δημοσιονομικών στόχων.

Συνεπώς, η δήλωση Κατάινεν για υγιή δημόσια οικονομικά, μετεξέλιξη της σχέσης Αθηνών Βρυξελλών, για προληπτική γραμμή πιστώσεων και δημοσιονομικό μαξιλάρι, απαντάει σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς.

Η δήλωση είναι συνέχεια των αποφάσεων του eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο Κατάινεν ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά και το πέρας του πρώτου σκέλους της επίσκεψης της τρόικας.

Στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο ότι δανεισμός από τις αγορές με επιτόκια σαν τα σημερινά όχι απλά είναι αδύνατος, αλλά και «επιζήμιος για τη χώρα». Δεν έχει διευκρινιστεί πέραν ποιου σημείου αρχίζει η ζημιά, αλλά αν υπάρχει μια ελπίδα τα spreads να πέσουν αυτή είναι στη βάση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται και να έχει κεφάλαια διαθέσιμα για να τη σώσουν, εως ότου ξεκαθαρίσει και η αβεβαιότητα των εκλογών.

Στον δε ελεγκτικό μηχανισμό, του post program surveillance, ή της προγραμματικής εποπτείας συνοδεία κεφαλαίων, θα μετέχει και το ΔΝΤ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top