Καρκίνος μετά τον κορωνοϊό: Ανησυχητικά τα ευρήματα επιστημόνων στις ΗΠΑ

Τι ρόλο έπαιξαν τα εμβόλια;

Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του STAR (αρχείου)

Γιατροί στις ΗΠΑ εξετάζουν ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τον καρκίνο και προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συσχέτιση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από το 2021 περίπου, παρατηρούν σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις καρκίνου σε νέους ασθενείς που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου. Αυτοί οι καρκίνοι συνήθως εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά τώρα παρατηρούνται και σε νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν πολλαπλούς καρκίνους ταυτόχρονα.

Έντονη ανησυχία για 2 νέες παραλλαγές του κορωνοϊού

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε απομόνωση και αναβολή προληπτικών εξετάσεων, οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι το κύριο αίτιο των σπάνιων περιπτώσεων καρκίνου. Αντιθέτως, υποψιάζονται ότι ο κορωνοϊός μπορεί να συμβάλλει σε αυτές τις εμφανίσεις.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί 

Παρόλο που οι ειδικοί δεν αποκλείουν τελείως τον ρόλο των εμβολίων, θεωρούν πιο πιθανό να συνδέεται η εμφάνιση καρκίνου με τον ίδιο τον ιό. Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες του κορωνοϊού μπορούν να επανενεργοποιήσουν αδρανή καρκινικά κύτταρα και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού, του στομάχου και του αίματος.

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού

Η έρευνα σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ Covid και καρκίνου είναι σχετικά νέα, καθώς η πανδημία ξεκίνησε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top