Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι του Έλγιν

Απροσδόκητος σύμμαχος στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή τους

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία Δεν Αναγνωρίζει Το Φιρμάνι

Έναν απροσδόκητο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στο χρόνιο αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εκπρόσωπος της Τουρκίας δεν αναγνώρισε το φιρμάνι που «νομιμοποιεί» την αγορά των γλυπτών από τον Έλγιν, στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης. 

Συγκεκριμένα, η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας δήλωσε πως «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που νομιμοποιεί την αγορά», αποδομώντας έτσι ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. 

Λονδίνο: Fashion show στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα- Oργή Μενδώνη

Η δήλωσή της αυτή αφορούσε το οθωμανικό έγγραφο που επικαλείται η Βρετανία για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν, ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών. 

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (...) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Ελλάδα»

Το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με το φιρμάνι που του είχε δοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ έγινε λόγος για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία.

Από την πλευρά του τέλος ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τοποθετήθηκε στη σύνοδο της UNESCO και είπε:

Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν, πήραμε με βία τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

«Το τι ακριβώς είναι φιρμάνι το γνωρίζουμε από εκείνο του Έλγιν με χρονολογία 1802 και εκείνο που είχε ο λόρδος Βύρωνας το 2010: είναι ένα νόμιμο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Σουλτάνου ενώ το ιταλικό γράμμα που παρουσιάζεται εδώ από τους Βρετανούς φίλους είναι ένα απλό έγγραφο».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Parthenon Project, Γιάννης Λέφας, μιλώντας σε συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε πως λύση θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι τον Ιανουάριο και προκρίνει τη δημιουργία ενός διακρατικού ιδρύματος που θα διοικείται ισότιμα από εκπροσώπους της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Αποκλειστικό: «Κόλαφος» o αρθρογράφος της Guardian στο Star

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στο Βρετανικό μουσείο η αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά θα μετατραπεί σε αίθουσα ελληνικών αρχαιοτήτων με ένα έκθεμα από τα ελληνικά μουσεία και ελληνικές αρχαιότητες που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top