Παλαιστίνη: Έτοιμη για πλήρη συμφωνία με το Ισραήλ δηλώνει η Χαμάς

Η απάντηση του Ισραήλ

Παλαιστίνη: Έτοιμη Για Συμφωνία Με Το Ισραήλ Δηλώνει Η Χαμάς

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε τους μεσολαβητές πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόσω συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Άρματα μάχης του Ισραήλ στο κέντρο της Ράφα!

Παράλληλα, όμως, έστειλε μήνυμα πως είναι έτοιμη για την επίτευξη «συνολικής συμφωνίας», που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, εφόσον νωρίτερα το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο.

Το Ισραήλ, ωστόσο, φέρεται να αρνήθηκε την κατάπαυση του πυρός με τους όρους της Χαμάς. 

Παλαιστίνη

AP Photo/Enas Rami

Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση, μεταξύ άλλων, της Αιγύπτου και του Κατάρ, για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς έχουν βυθιστεί σε τέλμα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη προόδου.

Η σημερινή ανακοίνωση της Χαμάς εκδόθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, αψηφώντας την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις δεν δέχονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την τακτική, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις (για εκεχειρία) υπό το πρίσμα των επιθέσεων, της πολιορκίας, του λιμού και της γενοκτονίας του λαού μας», αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Λωρίδα της Γάζας

Η φρίκη στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας - ΑP Photo/Jehad Alshrafi

«Σήμερα, ενημερώσαμε τους μεσολαβητές για τη σαφή θέση μας ότι εάν οι δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τον πόλεμο και τις επιθέσεις εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανταλλαγή» ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους», υπογραμμίζεται.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει ως «ανεπαρκείς» προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία. Λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα εστιάζει στη διάσωση ομήρων και στην εξόντωση μαχητών της Χαμάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top