Ιαπωνία: «Σαρώνει» επιθετικός στρεπτόκοκκος - Φόβοι για νέα πανδημία

Προκαλεί οργανική ανεπάρκεια και νέκρωση

Ο Νίκος Τζανάκης προεδοποιεί για τη ραγδαία εξάπλωση του στρεπτόκοκκου / Βίντεο αρχείου Σκάι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία, λόγω θανατηφόρας μόλυνσης που εξαπλώνεται με εκπληκτικό ρυθμό, με τους ειδικούς να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί.

Πρόκειται για τον στρεπτόκοκκο Α που είναι γνωστός για την πρόκληση στρεπτοκοκκικού λαιμού στα παιδιά. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου, που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ του στρεπτόκοκκου (STSS).

Στρεπτόκοκκος: Πώς γίνεται η διάγνωση, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο αριθμός των περιπτώσεων της πιο σοβαρής μορφής στρεπτόκοκκου έφτασε σε υψηλά επίπεδα πέρυσι με 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα STSS, σύμφωνα με τους Japan Times. 

Στρεπτόκοκκος: 10 ερωτήσεις & απαντήσεις -Μετάδοση, συμπτώματα και θεραπεία

Φέτος, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται ήδη να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ, με 378 κρούσματα να καταγράφονται μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024! 

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α - Το μεταδίδουν και οι ασυμπτωματικοί

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των πληγών.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν το βακτήριο στο σώμα τους, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε στον Guardian: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις "κεραυνοβόλες" (σοβαρές και ξαφνικές) μορφές στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τις εξηγήσουμε».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα κοινό είδος βακτηρίου  που ζει στον λαιμό και στο δέρμα, συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλά ορισμένες λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, εξήγησε το NHS.

Οι πιο ήπιες λοιμώξεις που προκαλούνται από το στρεπτόκοκκο Α περιλαμβάνουν την οστρακιά, το κηρίο και τη λαρυγγίτιδα, τα οποία όλα αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Πιο σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από μια πιο διεισδυτική ομάδα στρεπτόκοκκου Α, γνωστή ως iGas.

«Καμπανάκι» για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Τι είναι & ποια τα συμπτώματα

Η πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης είναι το STSS, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, ναυτία και έμετο.

Στα πιο σοβαρά περιστατικά, το STSS, εξελίσσεται σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση, επίσης γνωστή ως «ασθένεια που τρώει τη σάρκα». Το ποσοστό θνησιμότητας από STSS είναι 30%, σύμφωνα με τον Guardian.

Στρεπτόκοκκος Α: Γιατί εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Covid-19 υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία βαρύτητας με την εποχική γρίπη τον Μάιο του 2023, γεγονός που οδήγησε τον άλλοτε άγρυπνο πληθυσμό να γίνει πιο χαλαρός, σύμφωνα με τον Ken Kikuchi, καθηγητή μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% εκατό των Ιαπώνων έχει μολυνθεί από το Sars-CoV-2.  Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τον Covid-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διησθητικών πυογόνων ασθενειών του στρεπτοκοκκικού και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top