Συναγερμός για τη νόσο των ελαφιών «ζόμπι»: Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο

Τα συμπτώματα της νόσου και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα κρούσματα της νόσου «Chronic wasting disease» (CWD) ή νόσου των ελαφιών «ζόμπι». Μάλιστα, οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι», καθώς η ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Η εν λόγω ασθένεια που αποκαλείται ευρέως ως η νόσος που μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι», εντοπίστηκε το 2019. Αρχικά «επιτίθεται» στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του ζώου, προκαλώντας επιθετικότητα, υπερβολική δίψα, μεγάλη απώλεια βάρους και αποπροσανατολισμό

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε 800 ελάφια, μεγάλους έλαφους και αμερικάνικα ελάφια στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια είναι μια «αργή καταστροφή» και προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την πιθανότητα εξάπλωσής της στους ανθρώπους.

«Η ασθένεια των τρελών αγελάδων στη Βρετανία είναι ένα παράδειγμα του πώς μέσα σε μία νύχτα μπορούν τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου, όταν γίνεται η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους ερευνητές της νόσου στον Guardian.

«Μιλάμε για την πιθανότητα να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Κανείς δε λέει με σιγουριά ότι θα γίνει, όμως είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη», πρόσθεσε.

«Μαύρες» προβλέψεις για τις μολυσματικές νόσους - Μπορεί να εξαλειφθεί η νόσος των ελαφιών ζόμπι; 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4,4 εκατομμύρια βοοειδή σφαγιάστηκαν μετά την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων τη δεκαετία του 1980 και του 1990, λόγω του ότι τα βοοειδή τρέφονταν με μολυσμένο κρέας και οστεάλευρα.

Το 2017, 7.000 - 15.000 ζώα μολυσμένα με CWD καταναλώθηκαν από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη Συμμαχία για τη Δημόσια Άγρια Ζωή.

Το ποσοστό αναμενόταν να αυξηθεί κατά 20% ετησίως. Στο Ουισκόνσιν, χιλιάδες άνθρωποι πιθανότατα έχουν φάει κρέας από μολυσμένα ελάφια, είπε ο Δρ Άντερσον.

Η νόσος CWD είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθεί, όταν ένα περιβάλλον έχει μολυνθεί. Μπορεί να παραμείνει για χρόνια σε βρωμιά ή σε επιφάνειες και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι ανθεκτικό σε απολυμαντικά, φορμαλδεΰδη, ακτινοβολία και αποτέφρωση στους 600 °C (1.100 F).

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Ginkgo Bioworks προειδοποίησε ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο θα μπορούσαν να σκοτώσουν 12 φορές περισσότερους ανθρώπους το 2050 από ό,τι το 2020.

Τόνισε, ακόμα, ότι οι επιδημίες που προκαλούνται από ζωονοσογόνες ασθένειες - γνωστές ως διαρροές - θα μπορούσαν να είναι πιο συχνές στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών.

Την περίοδο από 1963 έως το 2019, οι επιδημίες αυξάνονταν σχεδόν κατά 5% κάθε χρόνο, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 9%, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας.

«Εάν αυτοί οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης συνεχιστούν, θα περιμέναμε τα αναλυόμενα παθογόνα να προκαλέσουν τετραπλάσιο αριθμό περιστατικών διάχυσης και 12 φορές μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το 2050 από ό,τι το 2020», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top