Πράγα: Ο μακελάρης ύποπτος για τη δολοφονία πατέρα και νεογέννητου παιδιού

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη στιγμή της τραγωδίας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον μακελάρη της Πράγας, Ντέιβιντ Κόζακ, ο οποίος αιματοκύλησε το απόγευμα της Πέμπτης το Πανεπιστήμιο του Καρόλου. 

Πράγα: Η στιγμή του μακελειού - Ο δράστης πυροβολεί από την οροφή

Ο 24χρονος δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο τραγικός απολογισμός είναι 15 νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης και 24 τραυματίες, οι εννέα από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

 

 

Η ελληνική πρεσβεία ανακοίνωσε πως μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν Έλληνες. 

Πράγα: Ύποπτος για τη δολοφονία ενός πατέρα και της δύο μηνών κόρης του

Ο 24χρονος πριν σκορπίσει τον θάνατο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, δολοφόνησε τον πατέρα του και στη συνέχεια έφυγε από το χωριό του, διένυσε 21 χιλιόμετρα κι έφτασε στη Σχολή Καλών Τεχνών για να ολοκληρώσει το αιματοβαμμένο σχέδιό του. 

Πράγα: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω» - Τα μηνύματα του 24χρονου μακελάρη

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει ακόμα δύο άτομα πριν το μακελειό στην Πράγα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο μακελάρης ενδεχομένως να συνδέεται με δύο φόνους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. 

Ο μακελάρης της Πράγας

Ο μακελάρης της Πράγας

Πρόκειται για την διπλή δολοφονία ενός 32χρονου πατέρα και της μόλις δύο μηνών κόρης του, που σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. 

 

 

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο Κόζακ έχει κάποια σχέση με τις δολοφονίες.

Πράγα: Τον βοήθησε φίλη του;

Η αστυνομία ερευνά, επίσης, το ενδεχόμενο ο Κόζακ να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η κοπέλα, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αυτή τη στιγμή φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό. 

Τρόμος στο κέντρο της Πράγας: Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών στο κτίριο του πανεπιστημίου. 

 

 

«Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. 

Εντύπωση έχει προκαλέσει ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία και τώρα ερευνάται πώς ακριβώς την έλαβε. 

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

Πράγα: «Ήταν εσωστρεφής, όπως κάθε σπασίκλας»

Ο Ντέιβιντ Κόζακ περιγράφεται ως ένας επιμελής μαθητής, με ψυχολογικά όμως προβλήματα. Τον περασμένο Μάιο είχε κερδίσει βραβείο για την πτυχιακή του εργασία, δεν είχε ποινικό μητρώο κι έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τα όπλα. 

 

 

Ήταν πτυχιούχος Ιστορίας κι Ευρωπαϊκών Σπουδών και έκανε μεταπτυχιακό στην ιστορία της Πολωνίας. 

Τι τελευταίες όμως μέρες ανέβαζε στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα που αποκάλυπταν μια διαταραγμένη προσωπικότητα. 

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα», φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος, μάλλον περίεργος, όπως κάθε άλλος σπασίκλας», είπε ένας γείτονας του 24χρονου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

«Η οικογένεια φαινόταν φυσιολογική. Πήγαμε στο εξοχικό τους πριν από χρόνια. Ο πατέρας του ήταν το αφεντικό μου και ήμασταν φίλοι εκτός δουλειάς, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του», πρόσθεσε.

Πράγα: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο από τη στιγμή που ο 24χρονος μακελάρης ανοίγει πυρ από το μπαλκόνι του πανεπιστημίου. 

Τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο. Σε άλλη φωτογραφία φαίνονται φοιτητές να κρύβονται στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μια κοπέλα δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της κι έπεσε στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

 

 

«Ο δράστης πήγαινε από αίθουσα σε αίθουσα αναζητώντας ανθρώπους για να ανοίξει πυρ. Εμείς προλάβαμε να κλειδώσουμε την πόρτα της δικής μας αίθουσας πέντε λεπτά προτού προσπαθήσει να την ανοίξει», περιγράφει ο Τζέικομπ Βάιζμαν, μεταπτυχιακός φοιτητής Βαλκανικών Σπουδών. 

Τόσο ο ίδιος όσο και ο καθηγητής του για τη μία ώρα που παρέμειναν μαζί κλειδωμένοι και ασφαλείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καλώντας τα να ενημερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι βρίσκονταν στην αίθουσα 309Α.

 

 

«Παρέδιδα μάθημα εκείνη την ώρα και στην αρχή δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε συμβεί εξαιτίας των ήχων. Οι φοιτητές άκουσαν καλύτερα γιατί εγώ ήμουν πολύ απορροφημένος σε όσα έλεγα, στη διάλεξή μου», λέει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. 

Λίγα λεπτά αργότερα, στην αίθουσα εισέβαλαν μέλη της τσεχικής ομάδας ειδικών επιχειρήσεων καλώντας άπαντες να μην βγουν από αυτή. Μία ώρα μετά άλλα μέλη της ίδιας ομάδας έκαναν έλεγχο στον χώρο καλώντας τον καθηγητή και τους φοιτητές του να πέσουν στο πάτωμα. Κανείς δεν έπρεπε να αποχωρήσει. Ο συναγερμός ακόμη δεν είχε λήξει.

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτίριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτίριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. (…) Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο περιστατικό στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες, αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο να τους έχει συμβεί κάτι γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Σε email που εστάλη προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, αναφερόταν ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top