Η συγκινητική ιστορία της Νάντα: Πώς γλίτωσε τον γάμο σε ηλικία 11 ετών

Προσπάθησαν να την παντρέψουν δια της βίας

 H 21χρονη Νάντα Αλαχτάλ είναι μια νέα κοπέλα που έχει γίνει πρότυπο για δεκάδες κορίτσια στην Υεμένη. Η Νάντα, σε ηλικία μόλις 11 ετών, μήνυσε τη μητέρα της προκειμένου να γλιτώσει από υποχρεωτικό γάμο. 

Το κορίτσι περιέγραψε την ιστορία της δύσκολης ζωής της στην Υεμένη και πώς κατάφερε να γλιτώσει από ένα βάρβαρο έθιμο που επιτάσσει στα κορίτσια να παντρεύονται σε παιδική ηλικία.

Η Νάντα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Υεμένης. Στην ηλικία των 11 ετών, οι γονείς της ήθελαν να την παντρέψουν δια της βίας. Ωστόσο, οι εικόνες που είχε ήδη δει από αντίστοιχες εμπειρίες γυναικών στην οικογένειά της, την έκαναν να πεισμώσει και ήταν αποφασισμένη να σπάσει τον φαύλο κύκλο και να γλιτώσει.

Με λένε Νάντα και είμαι από την Υεμένη, είμαι 21 ετών, προέρχομαι από ένα μικρό χωριό της Υεμένης που φημίζεται για την παράδοση να παντρεύουν τα παιδιά θεωρώντας το φυσιολογικό, με δικαιολογία την παράδοση.

 

 

«Την πρώτη φορά που προσπάθησαν να με παντρέψουν οι γονείς μου, ο θείος μου, που ήταν πολύ γνωστό για το πόσο υποστήριζε τα δικαιώματα των κοριτσιών, έτυχε να γνωρίζει τον υποψήφιο γαμπρό και κατάφερε να ακυρώσει τον γάμο. Η μαμά μου παντρεύτηκε στα 14, η γιαγιά μου δυστυχώς στα 9. Φανταστείτε ένα παιδί 9 ετών να παντρεύεται. Η παιδική της ηλικία βιάστηκε και όλα της τα όνειρα καταστράφηκαν», περιέγραψε αρχικά η 21χρονη στην εκπομπή Πάμε Δανάη.

Πήγα στην αστυνομία και μήνυσα την μαμά μου. Τους είπα ότι είμαι 11 χρόνων και ότι θέλει να με παντρέψει διά της βίας. 

«Η θεία μου αυτοπυρπολήθηκε για να γλιτώσει. Αν με πάντρευαν θα ήταν το τέλος μου»

Στη συνέχεια, η 21χρονη αναφέρθηκε στη  θεία της, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία. Η γυναίκα ήταν θύμα συστηματικής κακοποίησης από τον σύζυγό της, το οποίο παντρεύτηκε επίσης σε πολύ μικρή ηλικία. Δεν άντεξε την κακοποίηση και έβαλε τέλος στη ζωή της, λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού της

«Εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να το δω αυτό, ως κάτι φυσιολογικό. Έχασα την θεία μου εξαιτίας αυτής της παράδοσης και παραλίγο να χάσω και την αδερφή μου. Η θεία μου αυτοκτόνησε, ήταν η καλύτερή μου φίλη. Ήταν μόλις 13 ετών όταν αναγκάστηκε να παντρευτεί. Αφότου γέννησε το παιδί της, ο σύζυγός της την κακοποιούσε και εκείνη δεν μπορούσε να το αντέξει άλλο αυτό. Μέσα από αυτόν τον πόνο αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή της και αυτοκτόνησε, καθώς αυτοπυρπολήθηκε. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Είδα τις φωτογραφίες από το νοσοκομείο που υπέφερε. Αυτό μου "έσπασε"την καρδιά και έτσι, μου μπήκε η ιδέα στο μυαλό ότι αν με πάντρευαν, αυτό θα ήταν το τέλος μου», συμπλήρωσε.

 

 

«Σώσε όσα πιο πολλά κορίτσια μπορείς»

Η σχέση της Νάντα με την οικογένειά της μετά την απόφαση της να μην υπακούσει και να μην παντρευτεί, πέρασε από 40 κύματα. Δεν ήταν εύκολο να «σπάσει» αυτή την παράδοση που κρατά αιώνες. Ωστόσο, σήμερα τη στηρίζουν, αφού αποτελεί φάρο ελπίδας για πολλά κορίτσια στην Υεμένη.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αγοράσω ένα γλυκό και λίγα λουλούδια για τη μαμά μου. Ήθελα να δω τα αδέρφια μου, δεν ήθελα να χάσω την οικογένειά μου. Οι γονείς μου ήταν μέρος αυτού του εγκλήματος αλλά ταυτόχρονα ήταν και τα θύματα. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να πετάξει το γλυκό και τα λουλούδια και να μου πει “δεν είσαι πια η κόρη μου”. Έσπασε η καρδιά μου. Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι, πονάω. Αλλά δεν τα παράτησα. Τώρα πια η οικογένειά μου με στηρίζει και μου λένε “σώσε όσα περισσότερα κορίτσια μπορείς”», υπογράμμισε κλείνοντας η Νάντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top