Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταδίκη του χτυπήματος στον 'Αγιο Πορφύριο

18 νεκροί από τον βομβαρδισμό στην ελληνορθόδοξη εκκλησία

Καταδίκη του χτυπήματος στον Άγιο Πορφύριο / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, στη δίνη του πολέμου βρέθηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Πρόκειται για την ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χτυπήθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με τουλάχιστον 18 νεκρούς. Εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου.

Γάζα: Χτύπησαν ελληνορθόδοξη εκκλησία - «Έχουμε νεκρούς και εγκλωβισμένους»

Η πρόσοψη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα και παρακείμενο κτίριο, χτυπήθηκαν από ισρηλινό βομβαρδισμό το βράδυ Πέμπτης 19 Οκτωβρίου.

Μέσα είχαν καταφύγει περίπου 500 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ είπε ότι στόχος ήταν κέντρο διοίκησης της Χαμάς εκεί κοντά.

«Τη βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέπεσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταδίκη του χτυπήματος στον 'Αγιο Πορφύριο

Προκειται για την πιο παλιά εκκλησία στη Γάζα, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου. Βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Αλ Αχλί που χτυπήθηκε πριν από λίγες ημέρες με εκατοντάδες θύματα.

Καταδίκη του χτυπήματος στον Άγιο Πορφύριο

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιερουσολύμων καταδίκασε το χτύπημα. Είπε ότι η στοχοθέτηση εκκλησιών και καταφυγίων αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς - Ελεύθερες δύο Αμερικανίδες

Ιερά Σύνοδος για βομβαρδισμό της εκκλησίας στη Γάζα: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία

Σε ανακοίνωση προέβη και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τον βομβαρδισμό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, με την οποία εκφράζει τη συμπαράσταση και την αγάπη της στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριουπόλεως Αλέξιο και την Αγιοταφική Αδελφότητα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία».

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με βαθύτατη λύπη παρακολουθεί τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες τις βάναυσες εχθροπραξίες που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, τις οποίες και απερίφραστα καταδίκασε στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την 11η Οκτωβρίου ε.έ., μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη αυτών, ευχόμενη μεταξύ άλλων 'στον Θεό να φωτίσει τους επιτετραμμένους να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη συνύπαρξη των λαών, με ειρήνη και δικαιοσύνη'.

Δυστυχώς, όμως, χθες το βράδυ, ένας εκ των στόχων των ανελέητων βομβαρδισμών υπήρξε και η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στην πολύπαθη Γάζα, όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 αθώων θυμάτων και τον τραυματισμό πολλών άλλων εκ των εκατοντάδων Χριστιανών Ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταφύγει και διαμένουν στις εγκαταστάσεις αυτής.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι συνέπειες στην Ελλάδα μιας επέμβασης στη Γάζα 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει για μία ακόμη φορά την αδελφική συμπαράσταση και αγάπη Αυτής στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ', τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιβεριουπόλεως κ. Αλέξιο και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, οι οποίοι συνεχίζουν ανύστακτα εν μέσω των φοβερών εχθροπραξιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων, να επιτελούν το ιερό καθήκον τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την διακονία του ποιμνίου τους, παρέχοντας σε αυτό πνευματική και υλική βοήθεια, καθώς και στέγη.

Επίσης εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία».

Υπουργείο Εξωτερικών: Βαθιά οδύνη για την απώλεια ζωών

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», προσθέτει.

Στη Γάζα 25 άνθρωποι με ελληνικά διαβατήρια -«Έχουμε νεκρούς στην εκκλησία»

Κασσελάκης για τον Άγιο Πορφύριο: Γιατί αγνοήθηκε το αίτημα Μητσοτάκη;

Αιχμηρή είναι η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με ανάρτησή του υπενθυμίζει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ την προστασία της Μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει στο «X»:

«11 Οκτωβρίου: Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ την προστασία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς της μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

»19 Οκτωβρίου: Η ιστορική ελληνορθόδοξη μονή υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος δηλώνει στην ΕΡΤ: ''Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Πολλοί Χριστιανοί έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς''.

»Ρωτώ τον Πρωθυπουργό:

Τι συνεννοήσεις έκανε και γιατί αγνοήθηκε το αίτημά του;
Πώς μπορεί να εκφράζει απλώς τη λύπη του και να μην προβαίνει σε σφοδρή διαμαρτυρία προς την ισραηλινή κυβέρνηση, τόσο για το γεγονός του βομβαρδισμού όσο και για την απαξίωση της χώρας μας;».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top