Γαλλία: O Mακρόν υπέγραψε τον νόμο για το συνταξιοδοτικό

Από τα 62 στα 64 οι συντάξεις με την έγκριση του Συνταγματικού Συμβουλίου

Διαδηλώσεις και επεισόδια χθες στο Παρίσι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό/ ΑΡ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Γαλλία - συνταξιοδοτικό: «Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση Μακρόν

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.  

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση. 

Διαδηλωτές κατά του συνταξιοδοτικού φόρεσαν μάσκες με τα πρόσωπα του Μακρόν και της Μπορν/ AP Photo/Lewis Joly

Διαδηλωτές κατά του συνταξιοδοτικού φόρεσαν μάσκες με τα πρόσωπα του Μακρόν και της Μπορν/ AP Photo Lewis Joly

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους. Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Σε αναβρασμό οι Γάλλοι για το συνταξιοδοτικό - Άγρια επεισόδια στο Παρίσι

«Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος», διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για «το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας» του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο "49.3" του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top