Γαλλία - συνταξιοδοτικό: «Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση Μακρόν

Αυξάνεται το όριο ηλικίας από 62 στα 64 έτη

Γαλλία -Συνταξιοδοτικό: «Πράσινο Φως» Τη Μεταρρύθμιση Μακρόν

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε βασικά σημεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο επικύρωσε την Παρασκευή (14/4) τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα άρθρα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης έχουν νομικά ελαττώματα.

Τα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου (όπως είναι η ακριβής ονομασία του δικαστηρίου) επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Το δικαστήριο απέρριψε τις εκκλήσεις πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν για δημοψήφισμα. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνει νόμος η μεταρρύθμιση, ενώ παράλληλα δίνει μια νίκη στον Γάλλο πρόεδρο.

Είναι δεδομένο πως μετά από αυτήν την εξέλιξη, όσοι εδώ και πολύ καιρό αντιδρούν στη μεταρρύθμιση, θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Διαμαρτυρίες στη Γαλλία

Η μεταρρύθμιση προκάλεσε εκτεταμένες κινητοποιήσεις, αφού η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 για να περάσει τις αλλαγές χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές τον περασμένο μήνα.

Η ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας είναι τα 62 έτη -χαμηλότερη σε σχέση με αρκετούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65.

Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές ως «αναγκαιότητα» για τη διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο -όπως λέει- δεν είναι βιώσιμο στη σημερινή του μορφή.

Την Πέμπτη (13/4) βγήκαν στους δρόμους πολλοί άνθρωποι (περίπου 380.000, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ) για να διαμαρτυρηθούν ενόψει της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου. Εικόνες που έδειχναν διαδηλωτές να εισβάλλουν στα κεντρικά της Louis Vuitton έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Οι αναλύσεις και τα ρεπορτάζ που είχαν προηγηθεί, είχαν προαναγγείλει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση για τη μεταρρύθμιση, αναφέροντας ότι επρόκειτο να περάσει, έστω κι αν αυτό γινόταν με κάποιες μικρές αλλαγές στο περιεχόμενο.

Νωρίτερα, προτού γίνει γνωστή η επικύρωση από το δικαστήριο, ο πρόεδρος Μακρόν είχε καλέσει τα συνδικάτα να τον συναντήσουν την προσεχή Τρίτη (18/4).

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου, που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top