Ουκρανία: Το κινεζικό έγγραφο που… άναψε φωτιές – Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

«Μη λογικό να αναλάβει διαπραγματεύσεις η Κίνα», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν έσκασε σαν βόμβα η είδηση της εισβολής στην Ουκρανία

«Μη λογική» χαρακτήρισε την ιδέα να αναλάβει η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, αναρωτήθηκε: «Πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο, με δεδομένο ότι το επαινεί ο Πούτιν;».

Πούτιν: «Ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος - Έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι»

«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε.

«Πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο, με δεδομένο ότι το επαινεί ο Πούτιν;», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για το κινεζικό έγγραφο για τον πόλεμο στην Ουκρανία / AP - Andrew Harnik

«Πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο, με δεδομένο ότι το επαινεί ο Πούτιν;», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για το κινεζικό έγγραφο για τον πόλεμο στην Ουκρανία / AP - Andrew Harnik

«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου, που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία, απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.

Ουκρανία: Tο 95% σε δημοσκόπηση πιστεύει σε νίκη στον πόλεμο  

Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου- «Θέλουμε ξανά Ειρήνη στην Ουκρανία»

Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας, αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Τι αναφέρει το κινεζικό έγγραφο για την Ουκρανία

Με τη δημοσιοποίησή της, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της Κίνας ότι είναι ουδέτερη, παρότι εμποδίζει τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την εισβολή.

Δένδιας: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά του αναθεωρητισμού 

Το έγγραφο απηχεί τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επικρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Ανάμεσα σε όσα αναφέρει είναι πως η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top