Δένδιας: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά του αναθεωρητισμού 

Φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας το Υπουργείο Εξωτερικών  

Ο Ν. Δένδιας στην εκδήλωση στο ΥΠΕΞ με τη φωταγώγηση του κτιρίου με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας (video social media Ν. Δένδια, φωτογραφία Ευρωκίνηση/ Β. Ρεμπάπης) 

Με τη φωταγώγηση της πρόσοψης του νεοκλασικού κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, την ανάκρουση πένθιμου εμβατηρίου, την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολέμου και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ουκρανίας, ξεκίνησε αργά το απόγευμα η συμβολική τελετή σε ένδειξη συμπαράστασης της χώρας μας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

 

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: να δοθεί στη διπλωματία μία ευκαιρία 

Με φόντο το φωταγωγημένο κτίριο και πλαισιωμένος από τα αριστερά του με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο και από τα δεξιά του με επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, όπως των πρεσβευτών της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα από την πρώτη μέρα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει πριν χαθούν περισσότερες ζωές.

Ο Ν. Δένδιας και ο πρέσβης της Ουκρανίας Σ. Σουτένκο στην τελετή στο ΥΠΕΞ

Ο Ν. Δένδιας και ο πρέσβης της Ουκρανίας Σ. Σουτένκο στην τελετή στο ΥΠΕΞ (φωτογραφία Ευρωκίνηση/ Β. Ρεμπάπης)

Παράλληλα, διαμήνυσε πως θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο σεβασμός τόσο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών όσο και στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και η απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας. «Για την Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα δίλημμα, καταδικάσαμε αμέσως, απερίφραστα την εισβολή» τόνισε με σαφήνεια.

«Η Ελλάδα αντίθετη στον αναθεωρητισμό και στην παραβίαση των συνόρων κάθε χώρας»  

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι ενάντια στον αναθεωρητισμό και αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα του απαραβίαστου των συνόρων οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας και στέκεται ενωμένη μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και υποστηρίζει κάθε ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη που καταδικάζει την εισβολή.

Περαιτέρω, τόνισε πως η Ελλάδα έχει παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια και συνδρομή, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να το κάνει όσο οι Ουκρανοί αμύνονται απέναντι στη ρωσική επίθεση. 

Δένδιας: Θλιβερή ημέρα η 24η Φεβρουαρίου για την ανθρωπότητα  

Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως η 24η Φεβρουαρίου είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. «Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος έγινε μάρτυρας σε κάτι που πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας, αδικαιολόγητη εισβολή κατά της Ουκρανίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών στη συμβολική εκδήλωση με τη φωταγώγηση του ΥΠΕΞ στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών στη συμβολική εκδήλωση με τη φωταγώγηση του ΥΠΕΞ στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας (φωτογραφία Ευρωκίνηση/ Β. Ρεμπάπης) 

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. «Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε για να καταδικάσουμε τις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας κατά του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Μια σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει πάρα πολύ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί. Οι υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί από μια εισβολή που καταδικάστηκε επανειλημμένα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Τέλος, χαιρέτισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το οποίο με καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνει την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top