Ιστορικές διαδηλώσεις σε Βρετανία και Γαλλία - Χιλιάδες στους δρόμους

Εργασιακά τα αιτήματά τους

Στιγμιότυπα από την ιστορική απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία / AP Video

Ιστορικές απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη Βρετανία και τη Γαλλία. Στους δρόμους έχουν κατέβει δεκάδες χιλιάδες πολίτες με βασικά αιτήματά τους καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Έως και μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί τρένων και καθηγητές πανεπιστημίου στη Βρετανία κατέβηκαν σήμερα σε απεργία με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, στη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία μέσα σε μια γενιά, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα. 

Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί. 

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία

Χιλιάδες πολίτες απεργούν στη Βρετανία / AP Photo (Jon Super)

Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να απεργούν σήμερα, η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που παίρνει μέρος στην απεργία, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης 500.000 ανθρώπων –ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. 

Σήμερα απεργούν και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερους από 120 φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίου και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί πορείες κατά του νέου νόμου για περιορισμό των απεργιών σε κάποιους κλάδους. 

Απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία

Η απεργία στη Βρετανία θεωρείται από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας / AP Photo (Jon Super)

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλύπτεται το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, που όπως λένε τους δημιουργεί άγχος και τους κάνει να νιώθει ότι τους υποτιμούν και ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. 

Γαλλία: Μαζικές κινητοποιήσεις για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Συνολικά 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός κατά τι μεγαλύτερος από την πρώτη εθνική κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού αριστερού συνδικάτου CGT, έκανε έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την αντίθεση στη μεταρρρύθμιση.

Ιστορική απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία

Συνολικά 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία / AP Photo (Jean Francois Badias)

Για τα συνδικάτα, η πρόκληση ωστόσο είναι να συντηρήσουν τη συμμετοχή στην απεργία σε μια περίοδο κατά την οποία ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι «μη διαπραγματεύσιμη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top